Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 03.07.2017  |  Kraina smaku

Bajeczny pasztet z cukinii

Anna Nowak

Kochani lubicie pasztety? Ja uwielbiam! Powiem szczerze, że trochę boję się tych sklepowych, dlatego zazwyczaj robię je sama. Poza tym bardzo podpasowały mi w wersji wegetariańskiej, co tym bardziej skłania do przyrządzenia go w domu. Prostota wykonania, wiedza na temat składników z których został wykonany i SMAK! Te trzy punkty sprawiają, że pasztet warto, a nawet należy piec samemu.
 
Robiłam już różne wersje, z użyciem różnych warzyw i kasz, ale ostatni pasztet, który zrobiłam skradł moje serce! I żołądek 😊 Przygotowanie go to zaledwie 15 minut, potem godzina pieczenia, ale to już się robi samo. A zapach…. Bajka!
 
Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu!
 
Do przygotowania dwóch jednorazowych form będziecie potrzebować:
  • Cukinia starta na grubych oczkach (bez pestek ze środka) – 3-4 szklanki
  • Cebula – 2szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Marchew – 1szt.
  • Olej roślinny – 0,5 szkl.
  • Kaszka kukurydziana – 0,5 szkl.
  • Bazylia i oregano świeże – po 1 garstce liści
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Jajko – 4szt.
  • Kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
2.jpg
 
  1. Cukinię i marchew ścieramy na dużych oczkach, lekko solimy, odkładamy na bok, żeby wyszła z nich woda
  2. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni
  3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na całym oleju do miękkości
  4. Cukinię i marchew dokładnie odciskamy z wody
  5. Bazylię, oregano i pietruszkę siekamy drobno
  6. Wszystkie składniki mieszamy
  7. Wymieszane składniki pasztetu przekładamy do dwóch jednorazowych keksówek (można oczywiście upiec w normalnej formie do pieczenia) i wstawiamy do piekarnika
3.jpg
 
 Pieczemy 60 minut.
 
4.jpg
 
5.jpg
 
6.jpg
 

Składniki całego przepisu mają 2000kcal.

Jedna porcja (kawałek jak na zdjęciu) ma ok. 100kcal.

 

Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł