Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

Ta strona internetowa używa plików cookies. Korzystanie z niej oznacza akceptację polityki plików cookies.   Dowiedz się więcej.


 

Anna Nowak

Jak to jest z tym alkoholem? Można czasem się napić, czy może lepiej przejść na całkowitą abstynencję? A jeśli już można czasem się napić to jaka opcja byłaby najbardziej odpowiednia? Powyższe pytania zadają sobie zazwyczaj osoby na diecie, zwłaszcza redukcyjnej, bo wiadomo, że alkohol tuczy. Ale jak to jest naprawdę? Odpowiedzi poniżej, zapraszam do przeczytania postu 😊
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Jakiś czas temu (niedługi) postanowiłam przez tydzień jeść niskowęglowodanowo. Powiem szczerze, że nie zamierzałam o tym pisać, chciałam tylko po pierwsze sprawdzić czy moja dotychczasowa opinia o tego typu diecie jest wciąż aktualna a po drugie, zrzucić szybciutko 2 kilogramy.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

O tym co naszym chrząstką pomaga a co szkodzi było już w artykule „Ból w kolanie i zwyrodnienia stawów – jak odbudować chrząstkę stawową o co, mimo, że polecane, bardziej nam szkodzi niż pomaga”. Wspominałam tam między innymi, że aby zadbać o prawidłową odbudowę chrząstki stawowej należy włączyć do swojego menu pewne składniki. Jednym z nich są produkty zawierające kolagen. Do takich należą kurze łapki.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Jakiś czas temu analizując opinie i podejście niektórych osób do diety redukcyjnej, ale też ogólnie rozumianej zdrowej diety, zauważyłam, że bardzo często pojawia się przeświadczenie a nawet zalecenia (np. w artykułach o zdrowej kuchni), że przechodząc na dietę, czyli po prostu zmieniając sposób żywienia, owa dieta powinna być przede wszystkim łatwostrawna, delikatna dla przewodu pokarmowego.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Weekendowe śniadania to zdecydowanie jedna z tych rzezy na które czekam z utęsknieniem w trakcie tygodnia pracy. Poranna kawa z ekspresu a później spokojny posiłek, podczas którego delektujemy się z mężem tym, na co akurat mamy ochotę – jajecznicą, tostami, przypieczkami (chlebie maczanym w jajku i smażonym), różnymi kanapkami czy owsianką…
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Ostatnio na Instagramie bardzo często spotykałam się z filmikami z użyciem barwiącego żelu do ust, ściąganego jak maseczkę peel off. Nie wiedziałam do końca co to takiego, ale efekt bardzo mi się podobał. Wystarczyło nałożyć żel a po kilku momentach, gdy już zastygnie na ustach, zdjąć go, a usta zyskiwały piękną, nasyconą barwę. Później tylko odrobina balsamu do ust lub błyszczyk i efekt na kilka godzin.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Znacie to uczucie, gdy rozpakowujecie w domu zakupy i okazuje się, że nakupiliście tyle owoców, że w życiu Romana tego nie przejecie? Tak, u mnie to standard… Jeszcze taka akcja pojawia się latem (owoce i warzywa😊), gdy wracam z rynku. A potem zastanawiam się jaki pułk wojska tym razem mam wykarmić.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Na wstępie chciałabym bardzo wyraźnie wyjaśnić pewną sprawę. Dzisiejszym tekstem nie mam najmniejszego zamiaru nikogo krytykować, oceniać czy urazić. Uważam, że żadna normalna (nie patologiczna) mama nie chce w żaden sposób zaszkodzić swojemu dziecku! Podziwiam wszystkie mamy za cierpliwość i poświęcenie. Zawsze powtarzam, że wszystkim mamom na świecie (tatom też) należy się wielki złoty medal za sam fakt, że są!
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Wątroba – droga przyjaciółka naszego organizmu, zdolna posprzątać wszelkie śmieci, które z uporem maniaka sobie fundujemy. I nie dosyć, że tak ładnie sprząta i oczyszcza, to jeszcze, kochana potrafi się zregenerować po szaleństwach sobotniej nocy (i nie tylko...), jeśli tylko damy jej szansę! Bo wątroba to nasza przyjaciółka. No dobrze, może nie nasza, bo ona nas nie lubi za te nasze wyskoki, ale z całą pewnością przyjaciółka naszego organizmu.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Coś słodkiego a zarazem bardzo zdrowego. Na dodatek zbilansowanego, czyli zawierającego zarówno tłuszcze, białko jak i węglowodany. Idealne jako przekąska w szkole czy w pracy lub szybki posiłek zaraz po treningu. O czym mowa? O ciastkach bananowo-kokosowych z wszystkim co najlepsze w środku. Idealne dla osób ograniczających cukier, bo bez jego dodatku 😊
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Od jakiegoś już czasu dosyć głośno słychać o tym, że ryż zawiera arsen. Ci, którzy o tym słyszeli mogli się trochę wystraszyć, ponieważ arsen jest pierwiastkiem kancerogennym, częściowo kumulującym się w organizmie człowieka. Hamuje działanie ponad 200 enzymów oraz zakłóca procesy życiowe takie jak oddychanie wewnątrzkomórkowe, przemiany węglowodanów i lipidów, czego skutkiem są zmiany zwyrodnieniowe narządów wewnętrznych.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Odchudzanie dla znacznej większości osób jest z góry przesądzoną drogą przez mękę. Karą za lata rozpusty kulinarnej i wielkiego obżarstwa. To czas, kiedy na talerzu rządzi sucha, gotowana pierś kurczaka i warzywa bez żadnych przypraw czy sosów. Czas, kiedy osoba na redukcji zastanawia się na każdym kroku czy nie rzucić się na pobliską cukiernię i nie zjeść wszystkiego, co tylko wpadnie w ręce. Czas kulinarnej posuchy i jedzenia ohydnych rzeczy. Czas, który należy przetrwać z zaciśniętymi szczękami czekając tylko końca.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Miłośnicy czekolady, osoby na diecie redukcyjnej, bezglutenowcy i wszyscy, którzy lubicie tego typu ciasta – koniecznie musicie wypróbować ten banalny przepis! Jest to moja własna kombinacja składników, ale ponieważ ciasto wyszło, co tu dużo mówić – pyszne, stwierdziłam, że z chęcią podzielę się recepturą 😉
Czytaj dalej ...
 17.01.2018  |  Bądź fit

Plan treningowy

Anna Nowak

Kochani, wakacje, jakby nie było, nadejdą szybciej niż może się wydawać. Nie ma co zostawiać powrotu do formy na ostatnią chwilę! Proponuję wziąć się za siebie już dziś, aby latem nie narzekać, że nie zdążyliście na sezon bikini 😉
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

O tym, że ryby morskie są skażone mówi się coraz częściej. Jak już wspomniałam w artykule „Dlaczego sól himalajska nie jest dla ciebie”, w czasie II Wojny światowej do Bałtyku trafiło ok. 50 tysięcy ton broni, również chemicznej! Beczki z bronią rozszczelniają się, uwalniając toksyczne chemikalia! Na ten temat przeczytacie mnóstwo prac oraz wyników badań.
Czytaj dalej ...
 21.12.2017  |  Kraina smaku

Tatar ze śledzi

Anna Nowak

Kolejna propozycja przekąski, która może postać w lodówce parę dni. Świetnie się sprawdzi, gdy najdzie nas na coś słonego lub gdy zjawią się u nas goście.
 
Może być również świetną opcją przekąski na Świątecznym stole.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Nie wiem jak u was, ale u mnie makowiec na Święta to konieczność. Święta bez makowca to tak jak Święta bez własnoręcznie lepionych pierogów lub bez karpia.
Do tej pory co roku piekłam makowca z ciastem drożdżowym, takiego zawijanego. Pewnie i w tym roku taki wystąpi na stole wigilijnym, bo kilka osób by mi nie wybaczyło jego braku w Świątecznym menu 😊
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Święta Bożego Narodzenia to szczególny i magiczny czas. Zima. Przytulne, pachnące pomarańczami i makowcem wnętrze domu, rozświetlone blaskiem świec. Choinka, pięknie ubrana z milionem świecących lampek. A za oknem piękny krajobraz przykryty kołdrą z białego, lekkiego puchu. Rodzina, wspólnie spędzony czas przy stole, długie rozmowy i pyszne jedzenie. Nie trzeba być dzieckiem, żeby dostrzec magię Świąt.
Czytaj dalej ...
 16.12.2017  |  Kraina smaku

Elegancka zupa rybna

Anna Nowak

Nie wiem jak wam, ale mnie zupa rybna kojarzy się z taką śmieciówką z nieregularnymi kawałkami ryby. Trochę startej marchewki, trochę ryżu i ostry smak. Taki rybny, ostry rosół.
Choć taka zupa bardzo mi smakuje to powiedziałam stanowcze nie jej wyglądowi i postanowiłam sama przygotować zupę rybną, która będzie dobra, ale też będzie cieszyć wzrok.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Odwieczny dylemat na diecie redukcyjnej – ulec pokusie czy nie?
 
Z jednej strony skuszenie się raz, może skutkować dalszymi odstępstwami od ustalonego jadłospisu. Skoro raz sobie pozwoliłam na coś z poza menu to czemu miałabym tego nie zrobić po raz drugi?
Z drugiej strony, ciągłe odrzucanie swoich zachcianek, rezygnowanie „na zawsze” z każdego ulubionego dania może stać się zgubne w momencie, gdy poziom irytacji wzrośnie do takiego stopnia, że po prostu rzucisz się na jedzenie nie dbając o konsekwencje.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Czy u was na wigilijnym stole kapusta z grochem jest corocznym gościem? A co powiecie na małą zamianę strączków?
 
Wyjaśnijmy sobie, całkowicie nic nie mam do grochu. Bardzo go lubię i kapusta z jego dodatkiem jest po prostu pyszna. Proponuję zamianę grochu na cieciorkę dla małej zmiany corocznego schematu. Różnica w smaku nie jest jakaś diametralna, ale zawsze będzie to danie w trochę innym wydaniu.
Czytaj dalej ...

Anna Nowak

Herbata, czyli napar z liści roślin należących do rodzaju Camellia, przywędrowała do nas już w pierwszej połowie XVI wieku i do tej pory cieszy nasze kubki smakowe w zależności od upodobań, jako czysta herbata, aromatyzowana lub z dodatkami. Najpopularniejszymi rodzajami herbat są czarna, zielona, biała i pu-erh (czerwona). Różnią się one procesem fermentacji (lub jego brakiem, jak w przypadku herbaty zielonej czy białej).

Czytaj dalej ...