Nieziemsko pyszne, bardzo zdrowe i pełne witamin – batony energetyczne. Bez pieczenia! Nie tylko dla dzieci! Zrobisz je raz dwa a potem będą czekały w lodówce na odpowiedni moment. Choć założę się, że długo czekać nie będą 😊
Możesz je zjeść na drugie śniadanie lub przekąskę, zabrać do pracy lub na wycieczkę. Możesz też nosić jeden w torebce w razie nagłego głodu. Teraz są wakacje, ale w roku szkolnym dzieci na pewno nie pogardzą takim batonem w trakcie zajęć szklonych.
Do przygotowania 14 szt. batonów będziesz potrzebować:
-
Figi suszone – 700g
-
Kasza gryczana biała (sucha, niegotowana) – 170g
-
Nasiona słonecznika – 100g
-
Amarantus ekspandowany – 30g
-
Płatki owsiane – 50g
-
Figi zalej wrzątkiem i zostaw na 15 min odkrawając wcześniej twardy ogonek
-
Kaszę gryczaną podpraż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min
-
Przełóż do blendera figi wraz z kilkoma łyżkami wody, w której się moczyły, zblenduj na gładko
-
Przełóż do miski zblendowane figi, kaszę, słonecznik i amarantus, wymieszaj
-
Wyjmij masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, wyrównaj, pokrój na 14 części
-
Schłodź w lodówce przez 1-2 godziny
Amarantus ekspandowany możesz zamienić na ryż preparowany lub zwiększyć ilość płatków owsianych.
Do masy możesz też dodać orzechy, pestki dyni lub pokruszoną gorzka czekoladę. Zachęcam do modyfikowania przepisów tak, żeby danie smakowało ci jak najbardziej😊
Jeden baton ma ok. 225kcal
Smacznego!