Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 19.02.2018  |  Kraina smaku

Ciastka bananowo-kokosowe z różnościami w środku – bez dodatku cukru

Anna Nowak

Coś słodkiego a zarazem bardzo zdrowego. Na dodatek zbilansowanego, czyli zawierającego zarówno tłuszcze, białko jak i węglowodany. Idealne jako przekąska w szkole czy w pracy lub szybki posiłek zaraz po treningu. O czym mowa? O ciastkach bananowo-kokosowych z wszystkim co najlepsze w środku. Idealne dla osób ograniczających cukier, bo bez jego dodatku 😊
 
Dodatkowym plusem tych ciastek jest po prostu nieziemski zapach jaki rozchodzi się po domu w trakcie pieczenia! 😊
Koniecznie musicie spróbować!
 
Mnie z poniższego przepisu wyszło 5 ciastek o łącznej kaloryczności 780kcal, czyli 156kcal na jedno ciastko.
 
 
Do przygotowania ciastek bananowo kokosowych będziecie potrzebować:
 
Baza
  • Banan – 1szt.
  • Jajko – 1szt.
  • Mąka kokosowa – 1 łyżka
  • Olej kokosowy płynny (jeśli macie zimniej w domu i olej zachowuje stałą konsystencję, podgrzejcie go chwilę w mikrofalówce, żeby był płynny) – 2 łyżki
 
Dodatki
  • Płatki owsiane górskie – 3 łyżki
  • Kasza gryczana niepalona – 2 łyżki
  • Nasiona chia – 1 łyżka
  • Sezam – 1 łyżka
  • Banany suszone pokruszone na mniejsze kawałki – 1 łyżka
 
20180204_150010.jpg
 
Odnośnie dodatków do ciastek, to możecie dodać co tylko wam się podoba, co lubicie i co akurat macie w domu. Jednak polecam dodanie płatków owsianych lub innych, aby ciasto na ciastka nabrało gęstszej konsystencji.
Do ciastek, jako dodatki, polecam również kawałki gorzkiej czekolady, owoce suszone, rodzynki, orzechy, pestki lub ziarna ekspandowane.
 
  1. Składniki bazowe ciastek miksujemy w blenderze na gładko
  2. Dodajemy dodatki i mieszamy łyżką
  3. Wykładamy porcjami na blachę do pieczenia
  4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 min aż ciastka będą rumiane
 
20180204_145023.jpg
 
20180204_145608.jpg
 
20180204_145827.jpg
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł