Coś słodkiego a zarazem bardzo zdrowego. Na dodatek zbilansowanego, czyli zawierającego zarówno tłuszcze, białko jak i węglowodany. Idealne jako przekąska w szkole czy w pracy lub szybki posiłek zaraz po treningu. O czym mowa? O ciastkach bananowo-kokosowych z wszystkim co najlepsze w środku. Idealne dla osób ograniczających cukier, bo bez jego dodatku 😊
Dodatkowym plusem tych ciastek jest po prostu nieziemski zapach jaki rozchodzi się po domu w trakcie pieczenia! 😊
Koniecznie musicie spróbować!
Mnie z poniższego przepisu wyszło 5 ciastek o łącznej kaloryczności 780kcal, czyli 156kcal na jedno ciastko.
Do przygotowania ciastek bananowo kokosowych będziecie potrzebować:
Baza
-
Banan – 1szt.
-
Jajko – 1szt.
-
Mąka kokosowa – 1 łyżka
-
Olej kokosowy płynny (jeśli macie zimniej w domu i olej zachowuje stałą konsystencję, podgrzejcie go chwilę w mikrofalówce, żeby był płynny) – 2 łyżki
Dodatki
-
Płatki owsiane górskie – 3 łyżki
-
Kasza gryczana niepalona – 2 łyżki
-
Nasiona chia – 1 łyżka
-
Sezam – 1 łyżka
-
Banany suszone pokruszone na mniejsze kawałki – 1 łyżka
Odnośnie dodatków do ciastek, to możecie dodać co tylko wam się podoba, co lubicie i co akurat macie w domu. Jednak polecam dodanie płatków owsianych lub innych, aby ciasto na ciastka nabrało gęstszej konsystencji.
Do ciastek, jako dodatki, polecam również kawałki gorzkiej czekolady, owoce suszone, rodzynki, orzechy, pestki lub ziarna ekspandowane.
-
Składniki bazowe ciastek miksujemy w blenderze na gładko
-
Dodajemy dodatki i mieszamy łyżką
-
Wykładamy porcjami na blachę do pieczenia
-
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 min aż ciastka będą rumiane
Smacznego!