Nie wiem jak wy, ale ja młoda kapustę uwielbiam. Ostatnio byłam na rynku i zaopatrzyłam się w jedną główkę, wraz ze sporym pęczkiem koperku, bo właśnie z jego dodatkiem smakuje mi najbardziej.
Kapustę z mojego przepisu przyrządzicie w chwilę. W wersji wegetariańskiej, jeśli zrobicie zgodnie z przepisem lub wegańskiej, gdy zamienicie śmietanę na mleko kokosowe z puszki.
Składniki potrzebnie do przyrządzenia dania:
-
Kapusta młoda – 1 główka
-
Koperek – 1 pęczek
-
Śmietana (lub mleko kokosowe w wersji wege) – 1 łyżka
-
Mąka – 1 łyżka
-
Opcjonalnie koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
-
Woda
-
Sól do smaku
-
Do garnka w którym będziemy gotować kapustę wlewamy wodę tak, żeby zakryła ok 1-2cm od dna.
-
Pokrojona kapustę wkładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając, ok. 5-10 min. Używamy garnka z grubym dnem, żeby nic się nie przypaliło.
-
W międzyczasie rozrabiamy śmietanę (lub mleko kokosowe) i mąkę w ¼ szklanki zimnej wody
-
Kroimy koperek.
-
Do miękkiej kapusty dodajemy mąkę i śmietanę (lub mleko kokosowe) z wodą, koperek i ewentualnie koncentrat pomidorowy.
-
Doprawiamy solą do smaku. Ja nie dodaję pieprzu, ponieważ lubię, gdy kapusta jest delikatna w smaku, ale jeśli chcecie jak najbardziej można.
Kapustę można podać z młodymi ziemniakami i mięsem lub zjeść solo.
Smacznego!