01.06.2018
|
Kraina smaku
Dlaczego warto dodawać do dań nasiona chia oraz przepis na pyszny egzotyczny deser z nasionami chia a'la kisiel – tylko 160kcal
Czy wicie, że dodając nasiona chia do deseru w całej postaci (nie zmielonej) nie musimy dodawać ich wartości do kaloryczności całego dania? Dlaczego? Gdyż niepogryzione (a naprawdę ciężko je pogryźć z racji na bardzo mały rozmiar) wydalane są w niezmienionej postaci. Nie są trawione. A jak nie są trawione, to nie dostarczają energii.
Dostarczają jednak coś innego – śluz, który się wytwarza w kontakcie z wodą. A ten śluz działa jak błonnik pokarmowy, ułatwiając przesuwanie treści pokarmowej.
Dlatego dodawajcie te małe nasionka do koktajli i deserów. Nawet do soków!
Nasiona chia są dla was za drogie lub po prostu nie chcecie ich kupować? Skorzystajcie z naszego polskiego lnu. Siemię lniane ma bardzo podobne właściwości. Aż szkoda z tego nie skorzystać.
Dzisiaj mam dla was przepis na szybciutki deser a’la kisiel.
Wystarczy zblendować owoce, dodać nasiona chia, wymieszać i odczekać wyznaczony czas.
Także jeśli naszło was na coś słodkiego lub dzieci domagają się deseru, zaserwujcie kisiel a’la chia. Zobaczycie, zasmakuje wszystkim! 😉
Do przygotowania dwóch porcji deseru będziecie potrzebować:
-
Mango – szt.
-
Pomarańcza niezbyt duża – 1 szt.
-
Nasiona chia – 2 łyżki
-
Mango z pomarańczą blendujemy na gładko, przegadamy do miski i mieszamy z nasionami chia.
-
Deser wkładamy do lodówki na jakąś godzinę – można co jakiś czas wymieszać
-
Po wyznaczonym czasie deser wyjmujemy z lodówki, jeszcze raz mieszamy i przekładamy do ładnych miseczek szklanych (mogą być kieliszki od wina czy szampana – będzie się ładnie prezentować😊)
1 porcja deseru a’la kisiel z chia ma 160kcal.
Smacznego!