01.12.2017
|
Bądź fit
,
Kraina smaku
Ekspresowa, rozgrzewająca i bardzo sycąca FIT zupa z soczewicą w niecałe 15 minut - dla zmarzniętych i zapracowanych
Lubicie szybkie obiady? Wracacie z pracy, raz, dwa i gotowe? Ja to uwielbiam!
Jak wspominałam już z tysiąc razy, uwielbiam gotować, uwielbiam jeść, ale stanie przy garach nie jest dla mnie 😊
Dzisiaj mam dla was pyszną i bardzo rozgrzewającą FIT zupę z soczewicą.
Soczewica to roślina strączkowa, czyli bogactwo błonnika pokarmowego i bardzo dobrych węglowodanów. Jest genialna, ponieważ jako jedynej ze strączków, nie trzeba moczyć. Wystarczy tylko wysypać odpowiednią ilość na sitko i opłukać dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
Zupę, którą wam proponuję, robi się niecałe 15 minut łącznie z gotowaniem! Jest zdrowa, pyszna i sycąca. Czego więcej można chcieć?
Do przygotowania 4 porcji zupy będziecie potrzebować:
-
Soczewica czerwona – 1 szklanka
-
Pomidory z puszki – 2 puszki (lub litrowy słoik pomidorów własnej produkcji)
-
Bulion – 1,5-2 szklanki
-
Sok wielowarzywny (Hortex czy Tymbark, obojętne) – 300ml
-
Marchew – 1 sztuka
-
Czosnek – 1-2 ząbki
-
Sól – 1 łyżeczka
-
Chili w proszku – ¼ łyżeczki
-
Do garnka wlewamy pomidory z puszki, sok i bulion, wstawiamy na gaz, żeby się grzało
-
W międzyczasie obieramy i kroimy w cienkie plasterki marchewkę, dodajemy do zupy
-
Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i chili
-
Od momentu zagotowania, gotujemy ok. 10 minut do miękkości soczewicy (u mnie była miękka po 9 minutach)
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i szczypiorkiem lub koperkiem.
Porcja zupy z soczewicą bez dodatków to tylko 240kcal!
Smacznego!