Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 01.12.2017  |  Bądź fit , Kraina smaku

Ekspresowa, rozgrzewająca i bardzo sycąca FIT zupa z soczewicą w niecałe 15 minut - dla zmarzniętych i zapracowanych

Anna Nowak

Lubicie szybkie obiady? Wracacie z pracy, raz, dwa i gotowe? Ja to uwielbiam!
 
Jak wspominałam już z tysiąc razy, uwielbiam gotować, uwielbiam jeść, ale stanie przy garach nie jest dla mnie 😊
 
Dzisiaj mam dla was pyszną i bardzo rozgrzewającą FIT zupę z soczewicą.
 
Soczewica to roślina strączkowa, czyli bogactwo błonnika pokarmowego i bardzo dobrych węglowodanów. Jest genialna, ponieważ jako jedynej ze strączków, nie trzeba moczyć. Wystarczy tylko wysypać odpowiednią ilość na sitko i opłukać dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
Zupę, którą wam proponuję, robi się niecałe 15 minut łącznie z gotowaniem! Jest zdrowa, pyszna i sycąca. Czego więcej można chcieć?
 
 
Do przygotowania 4 porcji zupy będziecie potrzebować:
  • Soczewica czerwona – 1 szklanka
  • Pomidory z puszki – 2 puszki (lub litrowy słoik pomidorów własnej produkcji)
  • Bulion – 1,5-2 szklanki
  • Sok wielowarzywny (Hortex czy Tymbark, obojętne) – 300ml
  • Marchew – 1 sztuka
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Chili w proszku – ¼ łyżeczki
20171130_182855.jpg
 
20171130_183055.jpg
 
  1. Do garnka wlewamy pomidory z puszki, sok i bulion, wstawiamy na gaz, żeby się grzało
  2. W międzyczasie obieramy i kroimy w cienkie plasterki marchewkę, dodajemy do zupy
  3. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i chili
  4. Od momentu zagotowania, gotujemy ok. 10 minut do miękkości soczewicy (u mnie była miękka po 9 minutach)
 
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i szczypiorkiem lub koperkiem.
 
Porcja zupy z soczewicą bez dodatków to tylko 240kcal!
 
20171130_183137.jpg
 
20171130_183209.jpg
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł