Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 23.02.2018  |  Kraina smaku

Falafele z wegańskim sosem orzechowym

Anna Nowak

Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie jadł falafeli, koniecznie musi to nadrobić.
 
Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z mielonej ciecierzycy. Swoim smakiem i nieprawdopodobnym zapachem przenoszą nas wprost do krajów arabskich. Mają bardzo mocny, wyraźny smak. Powiem szczerze, że gdybym nie wiedziała z czego falafele są wykonane mogłabym mieć spore trudności, żeby to odgadnąć. Tym bardziej, że przyprawy do ich wykonania są bardzo intensywne w smaku i zapachu.
 
Ciecierzyca, czyli groch włoski, to roślina strączkowa będąca skarbnicą węglowodanów, białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Składniki w niej zawarte obniżają ciśnienie krwi a także poziom cholesterolu.
 
Pyszne falafele chciałabym zaproponować wam dzisiaj z wegańskim sosem orzechowym. Sos ten będzie się też świetnie komponować z kurczakiem lub owocami na ciepło.
 
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
 
 
Do przyrządzenia falafeli będziecie potrzebować:
  • Ciecierzyca, suche ziarno – 400g
  • Cebula – 1szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Sól – 2,5 łyżeczki
  • Pieprz mielony – 1 łyżeczka
  • Kumin rzymski – 1 łyżeczka
  • Kardamon – 1/3 łyżeczki
  • Cynamon – 1/3 łyżeczki
  • Imbir – 1/3 łyżeczki
  • Kolendra mielona – 1/3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • Olej do smażenia
 
  1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc
  2. Odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy. Jeśli, tak jak ja malaksera nie posiadacie, przemielcie ciecierzyce w maszynce do mielenia mięsa
  3. Do rozdrobnionej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, posiekana natkę pietruszki, sodę i przyprawy i jeszcze raz wszystko rozdrabniamy razem (jeśli używacie maszynki do mielenia mięsa, zmielcie również w niej cebulę, czosnek i natkę a później połączcie wszystko w misce z przyprawami i sodą oczyszczoną)
  4. Z dokładnie wymieszanej masy uformujcie małe kotleciki
  5. Falafele smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru
  6. Usmażone falafele wykładamy na talerz pokryty warstwami ręcznika papierowego do odsączenia
 
Z powyższego przepisu wychodzi ok. 4-6 porcji.
Podajemy z sosem orzechowym solo lub w bułce pita wraz z warzywami (sałata, pomidor, ogórek).
 
20171101_125529.jpg
 
 
Do przyrządzenia wegańskiego sosu orzechowego będziecie potrzebować:
  • Mleko kokosowe z puszki – 4 czubate łyżki
  • Masło orzechowe – 4 łyżeczki
  • Kumin rzymski – ½ łyżeczki
  • Kurkuma – 1/3 łyżeczki
  • Mielone chili – do smaku (ja dałam ¼ łyżeczki)
  • Sok z cytryny – 3 łyżki
 
  1. Mleko kokosowe i masło orzechowe przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, ciągle mieszając do połączenia się składników
  2. Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i mieszamy
  3. Po lekkim ostygnięciu sos zgęstnieje
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł