Jeśli jest jeszcze ktoś na świecie, kto nie jadł falafeli, koniecznie musi to nadrobić.
Falafele to smażone w głębokim tłuszczu kotleciki z mielonej ciecierzycy. Swoim smakiem i nieprawdopodobnym zapachem przenoszą nas wprost do krajów arabskich. Mają bardzo mocny, wyraźny smak. Powiem szczerze, że gdybym nie wiedziała z czego falafele są wykonane mogłabym mieć spore trudności, żeby to odgadnąć. Tym bardziej, że przyprawy do ich wykonania są bardzo intensywne w smaku i zapachu.
Ciecierzyca, czyli groch włoski, to roślina strączkowa będąca skarbnicą węglowodanów, białka, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Składniki w niej zawarte obniżają ciśnienie krwi a także poziom cholesterolu.
Pyszne falafele chciałabym zaproponować wam dzisiaj z wegańskim sosem orzechowym. Sos ten będzie się też świetnie komponować z kurczakiem lub owocami na ciepło.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Do przyrządzenia falafeli będziecie potrzebować:
-
Ciecierzyca, suche ziarno – 400g
-
Cebula – 1szt.
-
Czosnek – 3 ząbki
-
Natka pietruszki – 1 pęczek
-
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
-
Sól – 2,5 łyżeczki
-
Pieprz mielony – 1 łyżeczka
-
Kumin rzymski – 1 łyżeczka
-
Kardamon – 1/3 łyżeczki
-
Cynamon – 1/3 łyżeczki
-
Imbir – 1/3 łyżeczki
-
Kolendra mielona – 1/3 łyżeczki
-
Gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
-
Olej do smażenia
-
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc
-
Odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę wsypujemy do malaksera i rozdrabniamy. Jeśli, tak jak ja malaksera nie posiadacie, przemielcie ciecierzyce w maszynce do mielenia mięsa
-
Do rozdrobnionej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, posiekana natkę pietruszki, sodę i przyprawy i jeszcze raz wszystko rozdrabniamy razem (jeśli używacie maszynki do mielenia mięsa, zmielcie również w niej cebulę, czosnek i natkę a później połączcie wszystko w misce z przyprawami i sodą oczyszczoną)
-
Z dokładnie wymieszanej masy uformujcie małe kotleciki
-
Falafele smażymy w głębokim tłuszczu do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru
-
Usmażone falafele wykładamy na talerz pokryty warstwami ręcznika papierowego do odsączenia
Z powyższego przepisu wychodzi ok. 4-6 porcji.
Podajemy z sosem orzechowym solo lub w bułce pita wraz z warzywami (sałata, pomidor, ogórek).
Do przyrządzenia wegańskiego sosu orzechowego będziecie potrzebować:
-
Mleko kokosowe z puszki – 4 czubate łyżki
-
Masło orzechowe – 4 łyżeczki
-
Kumin rzymski – ½ łyżeczki
-
Kurkuma – 1/3 łyżeczki
-
Mielone chili – do smaku (ja dałam ¼ łyżeczki)
-
Sok z cytryny – 3 łyżki
-
Mleko kokosowe i masło orzechowe przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, ciągle mieszając do połączenia się składników
-
Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i mieszamy
-
Po lekkim ostygnięciu sos zgęstnieje
Smacznego!