Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 07.09.2017  |  Kraina smaku

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorem

Anna Nowak

Dzisiejsza propozycja, to danie, które przywodzi mi na myśl Włochy. Podczas pieczenia zapach pomidorów, czosnku i oregano rozchodzi się po całym domu. Bardzo lubię takie aromatyczne dania, w przeciwieństwie do potraw, które zostawiają po sobie zapach „smażelizny”. Mam za małe mieszkanie, żeby takie zapachy szybko się wywietrzyły, dlatego z dużo większą chęcią wybieram dania pieczone w przeróżny sposób, grillowane, podsmażane (nie mylić ze smażeniem w głębokim tłuszczu) lub gotowane.
 
Przygotowanie tej potrawy zajmuje 5 minut, a dla mnie to ogromny plus. Mimo, że uwielbiam gotować, a jeszcze bardziej uwielbiam jeść, to stanie w kuchni ponad określoną ilość czasu nie jest dla mnie. Wiadomo w weekend, gdy czasu mam więcej, chętniej przygotowuje coś bardziej skomplikowanego i pracochłonnego, ale na co dzień, po pracy, gdy wracam do domu naprawdę głodna, czas jest kluczowy.
 
Danie przygotowujemy, jak wspominałam 5 minut, wstawiamy do piekarnika i w trakcie pieczenia możemy zająć się sobą. Czyli danie idealne! Dodatkowo zdrowe, sycące i stosunkowo niskokaloryczne, biorąc pod uwagę wielkość porcji. Dlatego zdecydowanie polecam osobom będącym na diecie redukcyjnej. Kaloryczność można podbić odpowiednimi dodatkami, jeśli jest taka potrzeba. Świetnie się sprawdzi również jako posiłek potreningowy, z dodatkiem węglowodanowym.
 
Czego potrzebujemy do przyrządzenia dwóch porcji:
  • Filet z kurczaka – 2szt. pojedyncze
  • Mozzarella – 1 kula
  • Pomidor – 1szt.
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Czosnek suszony – 0,5 łyżeczki
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
2.jpg
 
 
  1. Piekarnik nagrzewamy do maximum
  2. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Można to zrobić dzień wcześniej, dodając oliwę z oliwek i włożyć do lodówki, wtedy kurczak ładnie się zamarynuje
  3. Kurczaka należy nakroić w taki sposób, żeby postały małe kieszonki. Trzeba uważać, żeby go nie przekroić całkowicie
  4. W powstałe kieszonki wkładamy plasterki mozzarelli i pomidora
  5. Posypujemy oregano i polewamy oliwą
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 min. Czas pieczenia należy kontrolować
1 filet z kurczaka ma 500kcal
 
 
3.jpg
 
4.jpg
 
Kurczaka podajemy z kaszą, pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Na zdjęciu jest z kaszą kus-kus i suszonymi pomidorami.
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł