Temat gofrów u mnie w domu ciągle jest na topie. Cały czas coś tam kombinuję, żeby powstały nowe przepisy. Czasem, co prawda z marnym skutkiem, ale tak to jest jak się lubi eksperymenty w kuchni 😊
Nie musicie się bać, dzisiejszy przepis jest w pełni dopracowany a gofry wychodzą po prostu pyszne.
To takie gofry – chlebki, bo do ich wykonania należy zrobić ciasto, jak na chleb.
Ciasto przygotujecie sobie wieczorem, na noc zostawicie przykryte ściereczką na blacie, a rano, np. w weekend, zrobicie w parę minut świeże, chrupiące i cieplutkie pieczywko do przyrządzenia kanapek.
Jeden gofr z tego przepisu ma ok. 170kcal, a z całego ciasta wyjdzie wam 8szt.
Do przygotowania gofrów chlebowych będziecie potrzebować:
-
Mąka pszenna lub orkiszowa – 400g
-
Sól – 1 łyżeczka
-
Cukier – 1 łyżeczka
-
Drożdże instant – 1 łyżeczka
-
Woda chłodna – 300ml
-
Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami
-
Wszystkie składniki mieszamy mikserem planetarnym lub łyżką, łatwo się łączą
-
Odstawiamy do wyrośnięcia (można na noc)
-
Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy do momentu aż będą rumiane
-
Nie nakładajcie dużo ciasta, ponieważ gofry wyrosną
Do ciasta chlebowego możecie dodać suszone zioła np. oregano lub tymianek, albo pokrojone suszone pomidory lub oliwki.
Gofry najlepiej smakują jak są świeże, także nie róbcie na zapas.
Smacznego!