Uwielbiam gołąbki! Nie jadłam jeszcze wersji, która by mi nie smakowała. Z ryżem, kaszą, z kapusty włoskiej, białej, pekińskiej…
Ponieważ teraz jest sezon na pyszną, młodą kapustę, a na rynku dostałam dosyć sporą sztukę, stwierdzałam, że zrobię gołąbki. Z racji tego, że chciałam trochę zdrowszą wersję, postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną niepaloną zamiast tradycyjnego ryżu. Szpinak i koperek znalazł się w nich, ponieważ miałam obie te zieleniny w domu i nie za bardzo wiedziałam do czego je wykorzystać. I nie żałuje, ponieważ gołąbki wyszły pyszne! Dodatkowo zielony kolor w środku ożywia danie i sprawia, że wygląda bardziej smakowicie. Spróbujcie sami i się przekonajcie.
Do wykonania gołąbków będziecie potrzebować:
-
Młoda kapusta – 1 spora główka
-
Mięso mielone (ja użyłam łopatki) – ok. 1kg
-
Kasza gryczana biała – 1 szklanka (ilość przed gotowaniem)
-
Szpinak – 2 garście
-
Koperek – 1 pęczek
-
Jajka- 3 małe sztuki
-
Cebula – 1sztuka
-
Sól i pieprz do smaku
-
Bulion (ew. woda osolona) – ok. 1-1,5l
-
Gotujemy kaszę zgodnie z tymi zaleceniami
-
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich, brzydkich liści, wykrawamy głąba i gotujemy ok 7 minut na małym ogniu. Odwracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odkładamy do wystygnięcia
-
Gdy kapusta będzie chłodna, ostrożnie zdejmujemy z niej liście, jeden po drugim, odkrawając twardą część tuż przy głąbie. Liście, które się porwą układamy na spód garnka, w którym będą się gotowały gołąbki (ok. 3-4 sztuki)
-
Szpinak i koperek siekamy drobno
-
Cebulę ścieramy na tarce
-
W sporej misce łączymy ze sobą mięso mielone, ugotowana kaszę, jajka, posiekany koperek i szpinak oraz cebulę. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy
-
Nakładamy przygotowane porcje mięsa na liście kapusty (po ok łyżce – dwóch, w zależności od wielkości liścia). Zawijamy jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia)
-
Gołąbki układamy w garnku na liściach kapusty łączeniem do dołu, dosyć ciasno, uważając, żeby liście się nie porwały
-
Bulion lub wodę gotujemy w osobnym garnku, zalewamy nim gołąbki i gotujemy przez ok. 25-30minut
Do przygotowania sosu będziecie potrzebować:
-
Wywar z gotowania gołąbków
-
Śmietana - ok. 2 łyżek
-
Mąka pszenna – ok. 2-3 łyżek
-
Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
-
Zlewamy wywar z gotowania gołąbków do osobnego garnka, studzimy
-
Gdy wystygnie dodajemy śmietanę, mąkę i koncentrat pomidorowy i blendujemy ręcznym blenderem
-
W razie potrzeby doprawiamy do smaku
-
Gotowym sosem zalewamy gołąbki i krótko zagotowujemy
Smacznego!