Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 05.06.2017  |  Kraina smaku

Gołąbki z kaszą gryczaną białą z dodatkiem szpinaku i koperku

Anna Nowak

Uwielbiam gołąbki! Nie jadłam jeszcze wersji, która by mi nie smakowała. Z ryżem, kaszą, z kapusty włoskiej, białej, pekińskiej…
 
Ponieważ teraz jest sezon na pyszną, młodą kapustę, a na rynku dostałam dosyć sporą sztukę, stwierdzałam, że zrobię gołąbki. Z racji tego, że chciałam trochę zdrowszą wersję, postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną niepaloną zamiast tradycyjnego ryżu. Szpinak i koperek znalazł się w nich, ponieważ miałam obie te zieleniny w domu i nie za bardzo wiedziałam do czego je wykorzystać. I nie żałuje, ponieważ gołąbki wyszły pyszne! Dodatkowo zielony kolor w środku ożywia danie i sprawia, że wygląda bardziej smakowicie. Spróbujcie sami i się przekonajcie.
 
Do wykonania gołąbków będziecie potrzebować:
  • Młoda kapusta – 1 spora główka
  • Mięso mielone (ja użyłam łopatki) – ok. 1kg
  • Kasza gryczana biała – 1 szklanka (ilość przed gotowaniem)
  • Szpinak – 2 garście
  • Koperek – 1 pęczek
  • Jajka- 3 małe sztuki
  • Cebula – 1sztuka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bulion (ew. woda osolona) – ok. 1-1,5l
18928210_1699206940106577_1406166675_n.jpg
 
  1. Gotujemy kaszę zgodnie z tymi zaleceniami
  2. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich, brzydkich liści, wykrawamy głąba i gotujemy ok 7 minut na małym ogniu. Odwracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odkładamy do wystygnięcia
  3. Gdy kapusta będzie chłodna, ostrożnie zdejmujemy z niej liście, jeden po drugim, odkrawając twardą część tuż przy głąbie. Liście, które się porwą układamy na spód garnka, w którym będą się gotowały gołąbki (ok. 3-4 sztuki)
  4. Szpinak i koperek siekamy drobno
  5. Cebulę ścieramy na tarce
  6. W sporej misce łączymy ze sobą mięso mielone, ugotowana kaszę, jajka, posiekany koperek i szpinak oraz cebulę. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy
  7. Nakładamy przygotowane porcje mięsa na liście kapusty (po ok łyżce – dwóch, w zależności od wielkości liścia). Zawijamy jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia)
  8. Gołąbki układamy w garnku na liściach kapusty łączeniem do dołu, dosyć ciasno, uważając, żeby liście się nie porwały
  9. Bulion lub wodę gotujemy w osobnym garnku, zalewamy nim gołąbki i gotujemy przez ok. 25-30minut
 
Do przygotowania sosu będziecie potrzebować:
  • Wywar z gotowania gołąbków
  • Śmietana - ok. 2 łyżek
  • Mąka pszenna – ok. 2-3 łyżek
  • Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
 
  1. Zlewamy wywar z gotowania gołąbków do osobnego garnka, studzimy
  2. Gdy wystygnie dodajemy śmietanę, mąkę i koncentrat pomidorowy i blendujemy ręcznym blenderem
  3. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
  4. Gotowym sosem zalewamy gołąbki i krótko zagotowujemy
18926355_2031108076915457_557396800_o.jpg
 
18927089_2031107983582133_1593543214_o.jpg
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł