Młode ziemniaczki i młoda kapusta – któż nie lubi tego połączenia? Lato w pełni, warzyw na rynku coraz więcej. Ale co z nimi robić, żeby nie podawać cały czas tego samego? Jaki sposób zaserwować ziemniaki i moda kapustę, żeby było nietuzinkowo?
A co powiecie na gołąbki z młodymi ziemniakami? Jeśli jesteście zaciekawieni takim połączeniem, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Do przygotowania gołąbków będziecie potrzebować:
-
Młoda kapusta – 1 główka
-
Ziemniaki młode – 1 kg
-
Cebula – 3szt.
-
Boczek – 150-200g
-
Jajko – 2szt.
-
Sól i pieprz do smaku
-
Kapustę gotujemy 7 min, przekręcamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze ok. 5 min, studzimy
-
Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych lub małych oczkach (ja robiłam w obu wersjach, ale bardziej mi podpasowały drobniej starte)
-
Cebule i boczek kroimy w kostkę
-
Boczek smażymy na patelni, a jak się wytopi dodajemy cebulę i również podsmażamy
-
W misce łączymy starte ziemniaki, boczek z cebulką, jajka i przyprawiamy do smaku
-
Farsz nakładamy na pojedyncze liście kapusty, zawijamy jak krokiety
-
Na dnie garnka układamy liście z kapusty, które się nam porwały a na nie kolejno gołąbki
-
Gołąbki zalewamy bulionem lub wodą, w której gotowała się kapusta, lekko solimy i dusimy ok. 30 min
Smacznego!