Jajka z majonezem to klasyk. Równie popularne są z sałatką warzywną. Moja dzisiejsza propozycja trochę odbiega od tych standardów, aczkolwiek nic jej nie brakuje, jeśli chodzi o smak.
Jeśli zaglądacie na Instagrama mojeSANTE, z pewnością wiecie, że właśnie w tym momencie uderzam w moje smaki! Połączenie jajka, awokado, łososia, ogórka i szczypiorku to zdecydowanie to, co tygryski zdecydowanie lubią najbardziej 😊
Jeśli nie boicie się tego połączenia, polecam w ten sposób faszerowane jajka na Świąteczny stół 😉
Do przygotowania jajek faszerowanych awokado i łososiem będziecie potrzebować:
-
Jajka – 4szt.
-
Awokado dojrzałe – 1szt.
-
Łosoś wędzony na zimno lub na gorąco – ok. 30g
-
Sok z limonki
-
Sól i chili do smaku
-
Ogórek i szczypiorek do dekoracji
-
Jajka gotujemy na twardo. Najlepiej jest je zagotować a następnie trzymać w wodzie, w której się gotowały 15-20 minut. Wtedy żółtka nie zsinieją
-
Łososia kroimy bardzo drobno
-
Jajka przekrawamy ostrożnie na pół i oddzielamy żółtka od białek
-
Awokado wyjmujemy na miseczkę, dodajemy żółtka, łososia, sok z limonki i przyprawy i porządnie ugniatamy widelcem. Możecie użyć rozdrabniacza, jeśli chcecie
-
Białka jaj nadziewamy powstałą masą. Robimy to łyżką lub woreczkiem do kremów z odpowiednia końcówką
-
Jajka dekorujemy kawałkami ogórka zielonego i szczypiorkiem
Jedna połówka jajka faszerowanego w ten sposób ma ok. 70kcal., natomiast połówka jajka z majonezem to ok. 180kcal 😊
Smacznego!