Czy u was na wigilijnym stole kapusta z grochem jest corocznym gościem? A co powiecie na małą zamianę strączków?
Wyjaśnijmy sobie, całkowicie nic nie mam do grochu. Bardzo go lubię i kapusta z jego dodatkiem jest po prostu pyszna. Proponuję zamianę grochu na cieciorkę dla małej zmiany corocznego schematu. Różnica w smaku nie jest jakaś diametralna, ale zawsze będzie to danie w trochę innym wydaniu.
Ja wam dzisiaj proponuje kapustę z ciecierzycą, ale wiem, że w niektórych rejonach Polski kapustę je się również z fasolą (np. Jaś). Też możecie spróbować 😊
Strączki, nie ważne czy to groch, ciecierzycę czy fasolę, należy przed gotowaniem bardzo dokładnie wymoczyć i wypłukać. Gazotwórcze cukry w niech występujące są częściowo rozpuszczalne w wodzie, da się ich częściowo pozbyć. Pod warunkiem odpowiednio długiego moczenia i zmieniania wody. Nie należy strączków gotować w wodzie, w której się je moczyło. Jeśli się do tego zastosujecie, nie będziecie mieli dużych problemów po ich zjedzeniu. Strączki staną się lżej strawne a dodatkowo po długim moczeniu będą się szybciej gotować.
Przepis na kapustę Wigilijną z ciecierzycą:
-
Kapusta kiszona – 1kg
-
Ciecierzyca przed gotowaniem – ½ kg
-
Cebula – 2szt.
-
Olej – 2 łyżki
-
Grzyby suszone – 5-10szt.
-
Liść laurowy – 2szt.
-
Ziele angielskie – 3szt.
-
Pieprz w ziarnach – 6szt.
-
Pieprz mielony – ½ - 1 łyżeczka
-
Sól do smaku
-
Ciecierzycę moczymy co najmniej 12 godzin w wodzie; w międzyczasie ze dwa razy zmieniamy wodę
-
Ciecierzycę dokładnie płuczemy, solimy i gotujemy w czystej wodzie do miękkości (w szybkowarze 45 minut). Wody ma być ok. 1-2 cm ponad ciecierzycę
-
Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą do pożądanej kwasowości; jeśli wolicie bardzo kwaśną pomińcie ten etap
-
Kapustę gotujemy do miękkości z grzybami i przyprawami, ja gotuję ok. 30 min w szybkowarze
-
Ugotowaną ciecierzycę rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków (lub ręcznym blenderem) razem z wodą, w której się gotowała. Możecie rozdrobnić ją całą, a jeśli lubicie podczas jedzenia mieć coś pod zębem zostawcie 1/3 ilości w całości
-
W garnku mieszamy razem ugotowaną kapustę, rozdrobnioną ciecierzycę i podsmażoną cebulkę, zagotowujemy
-
Po ugotowaniu sprawdzamy na słoność i ewentualnie doprawiamy
Co z fasolą i ciecierzycą z puszki? Powiem tak, zawsze będę polecać bardziej domowe gotowanie, ale jeśli przez brak czasu czy chęci mielibyście zrezygnować w ogóle z jedzenia strączków, jedzcie je z puszki. Nasiona roślin strączkowych powinniśmy jeść co najmniej raz w tygodniu a dobrze byłoby częściej. Robiono badania, które dowodzą, że osoby jedzące często strączki żyją dłużej. Dlatego nie ważne czy wigilijna kapusta będzie z grochem, ciecierzyca czy fasolą, jedzcie ją na zdrowie!
Smacznego!