Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 28.08.2019  |  Kraina smaku

Krewetki na ostro w grillowanym bakłażanie

Anna Nowak

Sezon na bakłażana w pełni! Jeśli do tej pory warzywo to kojarzyło Ci się z gąbczastą konsystencją o gorzkawym smaku, spróbuj je przyrządzić zgodnie z tym przepisem. Nie pożałujesz!
Połączenie krewetek z bakłażanem w tej wersji świetnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka.
A cała praca to raptem 15 minut!
 
 
 
20190814_184617.jpg
 
Do przyrządzenia krewetek w grillowanym bakłażanie będziesz potrzebować:
  • Krewetki duże lub bardzo duże (koktajlowe się nie nadadzą) – ok. 20szt.
  • Ok. 0,5cm plastry bakłażana – tyle samo co krewetek
Dodatkowo
  • Sól do smaku
  • Chili do smaku (ja użyłam 1 bardzo ostrą suszoną papryczkę)
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z połówki limonki
  • Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia– 1 łyżka
  • Olej rzepakowy lub inny (np. z suszonych pomidorów) do nasączenia bakłażana
  • Natka pietruszki do posypania
  • Cząstki limonki i plasterki chili do przyozdobienia
 
  1. Krewetki obieramy, oczyszczamy, myjemy i osuszamy
  2. Bakłażana kroimy pod skosem, aby plastry były trochę większe, na 0,5cm kawałki
  3. Plastry bakłażana opiekamy na patelni grillowej z obu stron aż będą widoczne brązowe paski a bakłażan będzie miękki. Nie nasalamy wcześniej bakłażana!
  4. Ugrillowanego bakłażana przekładamy na talerz, posypujemy solą i polewamy olejem, mieszamy dokładnie i odkładamy aż ostygnie. Uwaga! Bakłażan będzie bardzo chłonąć olej! Jeśli nie przejmujecie się kaloriami to użyjcie więcej oleju, będzie pysznie. Jeśli jednak nie chcecie szaleć z kaloriami, polejcie rozłożone obok siebie plastry bakłażana cienkim strumieniem wcześniej odmierzonego oleju.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wykładamy krewetki i smażymy z obu stron po 1 minucie. Dodajemy do krewetek sól, chili, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze 1-3 minuty mieszając. Czas uzależniony jest od wielkości krewetek. Nie trzymamy za długo na ogniu, żeby nie zrobiły się twarde i gumowate.
  6. Gdy krewetki przestygną, zawijamy je w plastry bakłażana i przekłuwamy wykałaczką, robiąc z nich coś na kształt koreczków. Gdy wszystkie „koreczki” będą gotowe, układamy je ładnie na talerzu i posypujemy natką pietruszki. Dekorujemy cząstkami limonki i kawałkami chili.
 
20190814_184535.jpg
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów