Sezon na bakłażana w pełni! Jeśli do tej pory warzywo to kojarzyło Ci się z gąbczastą konsystencją o gorzkawym smaku, spróbuj je przyrządzić zgodnie z tym przepisem. Nie pożałujesz!
Połączenie krewetek z bakłażanem w tej wersji świetnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka.
A cała praca to raptem 15 minut!
Do przyrządzenia krewetek w grillowanym bakłażanie będziesz potrzebować:
-
Krewetki duże lub bardzo duże (koktajlowe się nie nadadzą) – ok. 20szt.
-
Ok. 0,5cm plastry bakłażana – tyle samo co krewetek
Dodatkowo
-
Sól do smaku
-
Chili do smaku (ja użyłam 1 bardzo ostrą suszoną papryczkę)
-
Czosnek – 2 ząbki
-
Sok z połówki limonki
-
Masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia– 1 łyżka
-
Olej rzepakowy lub inny (np. z suszonych pomidorów) do nasączenia bakłażana
-
Natka pietruszki do posypania
-
Cząstki limonki i plasterki chili do przyozdobienia
-
Krewetki obieramy, oczyszczamy, myjemy i osuszamy
-
Bakłażana kroimy pod skosem, aby plastry były trochę większe, na 0,5cm kawałki
-
Plastry bakłażana opiekamy na patelni grillowej z obu stron aż będą widoczne brązowe paski a bakłażan będzie miękki. Nie nasalamy wcześniej bakłażana!
-
Ugrillowanego bakłażana przekładamy na talerz, posypujemy solą i polewamy olejem, mieszamy dokładnie i odkładamy aż ostygnie. Uwaga! Bakłażan będzie bardzo chłonąć olej! Jeśli nie przejmujecie się kaloriami to użyjcie więcej oleju, będzie pysznie. Jeśli jednak nie chcecie szaleć z kaloriami, polejcie rozłożone obok siebie plastry bakłażana cienkim strumieniem wcześniej odmierzonego oleju.
-
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wykładamy krewetki i smażymy z obu stron po 1 minucie. Dodajemy do krewetek sól, chili, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze 1-3 minuty mieszając. Czas uzależniony jest od wielkości krewetek. Nie trzymamy za długo na ogniu, żeby nie zrobiły się twarde i gumowate.
-
Gdy krewetki przestygną, zawijamy je w plastry bakłażana i przekłuwamy wykałaczką, robiąc z nich coś na kształt koreczków. Gdy wszystkie „koreczki” będą gotowe, układamy je ładnie na talerzu i posypujemy natką pietruszki. Dekorujemy cząstkami limonki i kawałkami chili.
Smacznego!