Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 01.09.2017  |  Kraina smaku

Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką - idealne!

Anna Nowak

Krewetki albo się lubi albo nie 😊 Co jednak, gdy te, które do tej pory próbowaliśmy, nie były przyrządzone idealnie i tak naprawdę nie wiemy jak taka krewetka smakuje? Bo źle przyrządzona będzie twarda, gumowata i… bezpłciowa. Po prostu niedobra.
 
Dzisiaj chcę wam przedstawić sposób na przyrządzenie krewetki idealnej. Odpowiednio miękkiej, rozpływającej się w ustach. Pachnącej czosnkiem i pietruszką. Ostrej od chili, przełamanej kwaśnością cytryny. Pysznej!
Doskonałej na wyjątkową okazję 😊
 
 
Do przyrządzenia dwóch porcji będziecie potrzebować:
  • Krewetka surowa – 150g
  • Czosnek – 2-3 ząbki
  • Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
  • Sok z cytryny – z jednej połówki
  • Papryczka chili – 1 szt. (lub chili w proszku – ok. 0,5 łyżeczki, w zależności jak ostre chcemy mieć danie)
  • Oliwa z oliwek – 6 łyżek
 
20170806_102552.jpg
 
20170806_102558.jpg
  1. Krewetki obieramy i usuwamy z nich jelito, dokładnie myjemy
  2. Na rozgrzane (ale nie za bardzo) 4 łyżki oliwy wrzucamy krewetki, solimy do smaku
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili i 2 łyżki natki pietruszki
  4. Smażymy po 2-3 minuty z obu stron (w zależności od wielkości krewetek). Nie smażymy zbyt długo, bo będą twarde i gumowate!!
  5. Dodajemy resztę oliwy i sok z cytryny, podgrzewamy chwilę
  6. Krewetki wraz z powstałym sosem przekładamy na dwa talerze, posypujemy reszta natki pietruszki
 
Krewetki podajemy ze świeżą bagietką bądź czerwonym lub czarnym ryżem.
 
20170806_102630.jpg
 
20170806_102641.jpg
 
20170806_102722.jpg
 
 
Jedna porcja krewetek bez dodatków ma 350kcal.
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł