Krewetki albo się lubi albo nie 😊 Co jednak, gdy te, które do tej pory próbowaliśmy, nie były przyrządzone idealnie i tak naprawdę nie wiemy jak taka krewetka smakuje? Bo źle przyrządzona będzie twarda, gumowata i… bezpłciowa. Po prostu niedobra.
Dzisiaj chcę wam przedstawić sposób na przyrządzenie krewetki idealnej. Odpowiednio miękkiej, rozpływającej się w ustach. Pachnącej czosnkiem i pietruszką. Ostrej od chili, przełamanej kwaśnością cytryny. Pysznej!
Doskonałej na wyjątkową okazję 😊
Do przyrządzenia dwóch porcji będziecie potrzebować:
-
Krewetka surowa – 150g
-
Czosnek – 2-3 ząbki
-
Natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
-
Sok z cytryny – z jednej połówki
-
Papryczka chili – 1 szt. (lub chili w proszku – ok. 0,5 łyżeczki, w zależności jak ostre chcemy mieć danie)
-
Oliwa z oliwek – 6 łyżek
-
Krewetki obieramy i usuwamy z nich jelito, dokładnie myjemy
-
Na rozgrzane (ale nie za bardzo) 4 łyżki oliwy wrzucamy krewetki, solimy do smaku
-
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili i 2 łyżki natki pietruszki
-
Smażymy po 2-3 minuty z obu stron (w zależności od wielkości krewetek). Nie smażymy zbyt długo, bo będą twarde i gumowate!!
-
Dodajemy resztę oliwy i sok z cytryny, podgrzewamy chwilę
-
Krewetki wraz z powstałym sosem przekładamy na dwa talerze, posypujemy reszta natki pietruszki
Krewetki podajemy ze świeżą bagietką bądź czerwonym lub czarnym ryżem.
Jedna porcja krewetek bez dodatków ma 350kcal.
Smacznego!