Filet z kurczaka – sucha nuda? O nie! Dzisiaj podam wam przepis na soczystego kurczaka ze świeżym ananasem w pysznym, orzechowym sosie. Kto chętny? 😊
Danie pyszne, lekkie, szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. Niskokaloryczne i FIT! Doskonałe na obiad, ale i posiłek potreningowy. Zapraszam!
Do przygotowania 4 porcji będziecie potrzebować:
-
Filet z kurczaka – 2 pojedyncze
-
Ananas świeży – 1szt.
-
Mleko kokosowe z puszki – ½ opakowania
-
Masło orzechowe – 3 łyżki
-
Przyprawa Garam Masala – 2 łyżki
-
Olej – 1 łyżka
-
Sól do smaku
-
Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy oliwę, sól i Garam Masala, mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę
-
Ananasa obieramy, wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę
-
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy kurczaka. Krótko, tylko do ścięcia mięsa
-
Do garnka wkładamy mleko kokosowe z masłem orzechowym, podgrzewamy i mieszamy
-
Dodajemy kurczaka i ananasa, gotujemy ok. 10 min co jakiś czas mieszając
Danie podajemy z ryżem, który gotujemy z 1-2 łyżeczkami kurkumy w proszku – dla koloru i antyoksydantów. Posypujemy podprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.
Jedna porcja kurczaka ma ok. 450kcal.
Smacznego!