Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 06.11.2017  |  Kraina smaku

Lasagne Bolognese bez Beszamelu

Anna Nowak

Lasagne bolognese, czyli zapiekanka makaronowa z sosem mięsno-pomidorowym mogłaby u mnie gościć co najmniej raz na dwa tygodnie, tak bardzo ją lubię. Jednak, jako że dbam o to, aby mój mąż nie umarł z nudów patrząc na obiadowe potrawy, staram się o większe urozmaicenie 😊
 
Jeśli mnie czytacie, wiecie doskonale, że nie przepadam za nabiałem (z kilkoma wyjątkami). Nie przepadam, a wręcz nie lubię, również dań czy dodatków w kolorze białym. I tak jest z beszamelem. Niby wszystko z nim ok, wg moich kubków smakowych, bo zarówno masło roztopione jak i mąka często gości w moim menu. Mleko jako dodatek też się obroni. Jednak to połączenie i biały kolor sosu jakoś mnie odrzuca.
Z tego powodu lasagne zawsze robiłam bez beszamelu. I wiecie co? Niczego jej nie brakuje!
 
Możecie w to wątpić, jednak jeśli zrobicie TĄ lasagne, przekonacie się, że jest po prostu pyszna.
Wszystko co związane z makaronem kocham miłością wielką i staram się, aby było dopracowane na 100%.
 
Jeśli więc tak jak ja beszamelu nie tolerujecie na swoim talerzu lub po prostu nie chce wam się go robić, zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
 
20171031_154249.jpg
 
20171031_154300.jpg
 
Do przyrządzenia 8 porcji lasagne bolognese będziecie potrzebować:
  • Mięso wieprzowe (ja użyłam łopatki, może być szynka lub mieszanka szynki, łopatki i karkówki) – 1kg
  • Koncentrat pomidorowy – 2 słoiczki po 195g
  • Pomidory w puszce – 1 puszka
  • Cebula – 1 większa sztuka
  • Marchew – 1 sztuka
  • Bulion – ¾-1 szklanka
  • Czosnek – 3-4 ząbki
  • Pomidory suszone w oleju – 5 połówek
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Oregano – 2 łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Pieprz – 0,5 łyżeczki
  • Makaron lasagne – 16 płatów makaronu
  • Ser mozzarella żółty tarty – 400g
  • Pomidor świeży – 1 sztuka, większy
 
20171031_154902.jpg
 
  1. Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa (można kupić mielone, ale sprawdzone, nie polecam paczkowanego).
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  3. W sporym garnku z nieprzywierającym dnem, w którym będziemy robić sos (można użyć patelni i potem przełożyć do garnka) rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę. Cebula ma nie być brązowa, tylko lekko szklista.
  4. Do podsmażone cebuli dodajemy startą marchew i chwilę podsmażamy.
  5. Marchew wraz z cebulą przesuwamy na bok garnka i wkładamy zmielone mięso.
  6. Mięso podsmażamy aż zbrązowieje.
  7. Do mięsa, cebuli i marchwi dodajemy koncentraty pomidorowe, bulion, pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane drobno suszone pomidory, sól i pieprz.
  8. Składniki dokładnie mieszamy.
  9. Gotujemy 2 godziny na małym ogniu, kilka razy w trakcie mieszamy.
  10. Pod koniec gotowania dodajemy oregano i oliwę z oliwek, sprawdzamy, czy sos jest wystarczająco słony.
  11. W naczyniu do zapiekania układamy kolejno płaty makaronu, polewamy go sosem i posypujemy startym serem. Robimy 4 warstwy.
  12. Na samej górze układamy plastry świeżego pomidora i przykrywamy naczynie.
  13. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 0,5 godziny, po tym czasie odkrywamy naczynie i dopiekamy jeszcze 15 minut.
  14. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 15 minut z krojeniem.
 
20171031_154704.jpg
 
 
20171031_154945.jpg
 
20171031_155043.jpg
 
 
Jedna porcja lasagne ma ok. 600kcal.
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł