Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 23.07.2017  |  Kraina smaku

Lunch box – kasza bulgur ze smażoną botwinką i aromatycznym koperkiem

Anna Nowak

Kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych. Przebija ją chyba tylko kus-kus z racji orzechowego smaku i tego, że nie trzeba jej gotować.
 
Bulgur to kasza bardzo delikatna w smaku, nie klejąca się po ugotowaniu (każde ziarenko jest osobno), nadająca się zarówno do obiadu, sałatek, a nawet na słodko. Wytwarzana jest z pszenicy. Kto nigdy nie próbował tego rodzaju kaszy, zdecydowanie powinien, bo warto. Każda kasza ma swój własny charakterystyczny smak. Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kaszy wcale, założę się, że nie próbował wszystkich.
 
Ja staram się sięgać po różne kasze ze względu na różne właściwości, inna zawartość witamin i minerałów. Kaszę gotuję na 3 dni a tylko zmieniam dodatki do niej. Zazwyczaj jest to składnik mojego śniadania w pracy. Jest mi dużo wygodniej wziąć gotowy pojemnik z przygotowanym posiłkiem niż robić np. kanapkę przy biurku, bo stołówki nie mam.
 
Dzisiaj chciałabym wam opadać przepis na danie wegańskie z użyciem właśnie kaszy bulgur z dodatkiem smażonej botwinki i koperku.
Kiedyś botwinka kojarzyła mi się tylko i wyłącznie z zupą. Dzisiaj moje patrzenie na tą wspaniałą roślinę jest dużo szersze. Botwinka sprawdza się świetnie jako jarzynka do obiadu, na zapiekankach czy tartach. Zachęcam was do kombinowania w kuchni. Dzięki temu można poznać naprawdę wiele ciekawych smaków.
 
Do przyrządzenia lunch boxa będziecie potrzebować:
  • Kasza bulgur (gruba) – ¼ szklanki (ilość przed gotowaniem)
  • Botwinka – ½ pęczka
  • Koperek – garstka
  • Przyprawy do maku
  • Olej do smażenia – 1 łyżka
2.jpg
  1. Kaszę ugotować
  2. Botwinkę dokładnie umyć i pokroić drobno
  3. Koperek posiekać
  4. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić botwinkę. Podsmażać ok. 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przyprawić do smaku
  5. W pudełku ułożyć kaszę, botwinkę i posypać sporą ilością kopru
Potrawę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
 
3.jpg
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł