Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 01.08.2017  |  Kraina smaku

Makaron aglio olio z kwiatami cukinii

Anna Nowak

Lubicie makarony? Ja lubię bardzo! 😊
A co z makaronem na diecie redukcyjnej? Zdecydowanie tak! 5 razy tak:
  • Odpowiednio ugotowany długo uwalnia energię, czyli zaspokaja głód na długo
  • Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych (zwłaszcza pełnoziarnisty)
  • Jest superszybki w przygotowaniu
  • Nadaje się do dań na słono i słodko
  • Jest pyszny!
Jak gotujemy makaron? Al dente! Nie rozgotowujemy makaronu, bo wtedy już nie będzie dietetycznym dodatkiem, tylko węglowodanem łatwo przyswajalnym, podnoszącym gwałtownie poziom cukru we krwi.
Z czym jeść makaron? To zależy od tego na jakiej diecie jesteśmy. Na redukcji wybieramy sosy warzywne, chude mięso, dobrej jakości oliwa (w umiarkowanych ilościach) i owoce.
 
Dzisiaj chciałabym zaproponować makaron aglio olio, czyli z dodatkiem oliwy i czosnku. A dla urozmaicenia również z cukinią i kwiatami cukinii. Dla mnie kompozycja idealna! Spróbujcie 😊
 
 
Do przygotowania dwóch porcji będziecie potrzebować:
  • Makaron – 120g
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Czosnek – 2-4 ząbki
  • Cukinia – 2 małe sztuki
  • Kwiaty cukinii – kilka sztuk
  • Sól i pieprz do smaku
2.jpg
 
3.jpg
  1. Makaron gotujemy al dente
  2. Cukinie kroimy na mniejsze kawałki
  3. Kwiaty cukinii przekrawamy na pół i wyciągamy pręcik
  4. 2 łyżki oliwy podgrzewamy na patelni i na małym ogniu podsmażamy cukinie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  5. Dodajemy ugotowany makaron, resztę oliwy i kwiaty cukinii i podsmażamy jeszcze ok. 3 minut
 
4.jpg
 
5.jpg
 
Jedna porcja makaronu ma 450kcal.
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł