Lubicie makarony? Ja lubię bardzo! 😊
A co z makaronem na diecie redukcyjnej? Zdecydowanie tak! 5 razy tak:
-
Odpowiednio ugotowany długo uwalnia energię, czyli zaspokaja głód na długo
-
Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych (zwłaszcza pełnoziarnisty)
-
Jest superszybki w przygotowaniu
-
Nadaje się do dań na słono i słodko
-
Jest pyszny!
Jak gotujemy makaron? Al dente! Nie rozgotowujemy makaronu, bo wtedy już nie będzie dietetycznym dodatkiem, tylko węglowodanem łatwo przyswajalnym, podnoszącym gwałtownie poziom cukru we krwi.
Z czym jeść makaron? To zależy od tego na jakiej diecie jesteśmy. Na redukcji wybieramy sosy warzywne, chude mięso, dobrej jakości oliwa (w umiarkowanych ilościach) i owoce.
Dzisiaj chciałabym zaproponować makaron aglio olio, czyli z dodatkiem oliwy i czosnku. A dla urozmaicenia również z cukinią i kwiatami cukinii. Dla mnie kompozycja idealna! Spróbujcie 😊
Do przygotowania dwóch porcji będziecie potrzebować:
-
Makaron – 120g
-
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
-
Czosnek – 2-4 ząbki
-
Cukinia – 2 małe sztuki
-
Kwiaty cukinii – kilka sztuk
-
Sól i pieprz do smaku
-
Makaron gotujemy al dente
-
Cukinie kroimy na mniejsze kawałki
-
Kwiaty cukinii przekrawamy na pół i wyciągamy pręcik
-
2 łyżki oliwy podgrzewamy na patelni i na małym ogniu podsmażamy cukinie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
-
Dodajemy ugotowany makaron, resztę oliwy i kwiaty cukinii i podsmażamy jeszcze ok. 3 minut
Jedna porcja makaronu ma 450kcal.
Smacznego!