Ostatnio, z racji na hodowlę na balkonie, szpinak króluje w mojej kuchni dosyć często. Nie narzekam, ponieważ to istna skarbnica chlorofilu, beta-karotenu, witaminy C, luteiny, kwasu foliowego oraz potasu i magnezu. Szpinak ma właściwości:
-
Obniżające ciśnienie krwi
-
Chroniące przed miażdżycą
-
Regulujące prace serca (ze względu na współdziałanie magnezu i potasu)
-
Wspierające produkcję czerwonych krwinek
-
Chroniące przed chorobami układu krążenia
Na szpinak powinny natomiast uważać osoby z tendencją do tworzenia kamieni nerkowych z racji na zawartość kwasu szczawiowego.
Ze względu na witamin i minerały w nim zawarte, najlepiej byłoby spożywać szpinak świeży i właśnie na taki mam dzisiaj dla was przepis.
Pesto zazwyczaj kojarzy nam się z użyciem bazylii, jednak można je przyrządzać z praktycznie każdej zieleniny. Ja wam proponuję pyszne i delikatne pesto ze szpinaku. Do tego makaron pełnoziarnisty i suszone pomidory. Kompozycja idealna zarówno na obiad, dodatek do grillowanych mięs, danie na piknik bądź w formie lunch boxa do szkoły czy pracy. Wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno!
Do przyrządzenia pesto będziecie potrzebować:
-
Szpinak – 3-4 garści
-
Nasiona słonecznika – 4-5 łyżek
-
Olej – 4-5 łyżek
-
Czosnek – 1 ząbek
-
Sól do smaku
-
Nasiona słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia
-
Szpinak kroimy na drobne części, żeby się lepiej blendował
-
Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy ok. 5 min. W razie konieczności dodajemy więcej oleju
Do przyrządzenia makaronu z pesto szpinakowym i suszonymi pomidorami będziecie potrzebować:
-
Makaron pełnoziarnisty penne – 2 szklanki
-
Pesto szpinakowe – całe z powyższego przepisu
-
Suszone pomidory – ok. 10 kawałków, wedle uznania
-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy
-
W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, pesto i pokrojone na drobniejsze części pomidory
Mój makaron spożywany był na zimno jako dodatek do pieczonych nad ogniskiem kiełbasek.
Smacznego!