Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 29.05.2017  |  Na zdrowie , Kraina smaku

Makaron ze szinakowym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów

Anna Nowak

Ostatnio, z racji na hodowlę na balkonie, szpinak króluje w mojej kuchni dosyć często. Nie narzekam, ponieważ to istna skarbnica chlorofilu, beta-karotenu, witaminy C, luteiny, kwasu foliowego oraz potasu i magnezu. Szpinak ma właściwości:
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Chroniące przed miażdżycą
  • Regulujące prace serca (ze względu na współdziałanie magnezu i potasu)
  • Wspierające produkcję czerwonych krwinek
  • Chroniące przed chorobami układu krążenia
Na szpinak powinny natomiast uważać osoby z tendencją do tworzenia kamieni nerkowych z racji na zawartość kwasu szczawiowego.
Ze względu na witamin i minerały w nim zawarte, najlepiej byłoby spożywać szpinak świeży i właśnie na taki mam dzisiaj dla was przepis.
Pesto zazwyczaj kojarzy nam się z użyciem bazylii, jednak można je przyrządzać z praktycznie każdej zieleniny. Ja wam proponuję pyszne i delikatne pesto ze szpinaku. Do tego makaron pełnoziarnisty i suszone pomidory. Kompozycja idealna zarówno na obiad, dodatek do grillowanych mięs, danie na piknik bądź w formie lunch boxa do szkoły czy pracy. Wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno!
 
Do przyrządzenia pesto będziecie potrzebować:
  • Szpinak – 3-4 garści
  • Nasiona słonecznika – 4-5 łyżek
  • Olej – 4-5 łyżek
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól do smaku
  1. Nasiona słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia
  2. Szpinak kroimy na drobne części, żeby się lepiej blendował
  3. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy ok. 5 min. W razie konieczności dodajemy więcej oleju
2.jpg
 
Do przyrządzenia makaronu z pesto szpinakowym i suszonymi pomidorami będziecie potrzebować:
  • Makaron pełnoziarnisty penne – 2 szklanki
  • Pesto szpinakowe – całe z powyższego przepisu
  • Suszone pomidory – ok. 10 kawałków, wedle uznania
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy
  2. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, pesto i pokrojone na drobniejsze części pomidory
3.jpg
 
Mój makaron spożywany był na zimno jako dodatek do pieczonych nad ogniskiem kiełbasek.
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł