Dzisiejsze danie powstało z malutkim udziałem chorizo, które pozostało mi z tego przepisu. Jest bardzo dobre po przyrządzeniu, ale zdecydowanie nic nie traci kolejnego dnia, gdy jest odgrzewane. Także jeśli potrzebujecie obiadu na dwa dni, ten przepis świetnie się sprawdzi.
-
Ryż (ja użyłam aktualnie mojego ulubionego – jaśminowego) – 1 szklanka
-
Filet z kurczaka – jeden podwójny
-
Papryka czerwona – 1szt.
-
Cebula – 1szt.
-
Chorizo – 50g
-
Kukurydza z puszki – pół opakowania
-
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
-
Pasta paprykowa (opcjonalnie) – 1 łyżka
-
Czosnek – 1 ząbek
-
Przyprawa Garam Masala – 1 łyżeczka
-
Sól i pieprz do smaku
-
Woda lub bulion – 2 szkl.
-
Szczypiorek lub pietruszka – 4 łyżki
-
Kurczaka, paprykę i chorizo kroimy w 1,5cm kostkę
-
Cebulę kroimy w drobną kostkę
-
Na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie podsmażamy chorizo, aż tłuszcz się wytopi
-
Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy
-
Dodajemy kurczaka, a gdy się podsmaży – paprykę i kukurydzę, chwilę smażymy
-
Do podsmażonych produktów dodajemy ryż, koncentrat pomidorowy, wodę lub bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie pastę paprykową i gotujemy na malutkim ogniu ok. 15 minut, aż ryż będzie gotowy, co jakiś czas mieszając
-
Dodajemy Garam Masala, sól i pieprz do smaku
-
Posypujemy zieleniną