Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 14.05.2017  |  Kraina smaku

Meksykańska potrawka z kurczaka z nutką hiszpańskiego chorizo

Anna Nowak

No cóż, temat szybkich obiadów chyba szybko mnie nie opuści. To nie tak, że nie robię nic bardziej skomplikowanego, ale… 😊
 

Dzisiejsze danie powstało z malutkim udziałem chorizo, które pozostało mi z tego przepisu. Jest bardzo dobre po przyrządzeniu, ale zdecydowanie nic nie traci kolejnego dnia, gdy jest odgrzewane. Także jeśli potrzebujecie obiadu na dwa dni, ten przepis świetnie się sprawdzi.

 
Na cztery dosyć spore porcje będziecie potrzebować:
 
  • Ryż (ja użyłam aktualnie mojego ulubionego – jaśminowego) – 1 szklanka
  • Filet z kurczaka – jeden podwójny
  • Papryka czerwona – 1szt.
  • Cebula – 1szt.
  • Chorizo – 50g
  • Kukurydza z puszki – pół opakowania
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Pasta paprykowa (opcjonalnie) – 1 łyżka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Przyprawa Garam Masala – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Woda lub bulion – 2 szkl.
  • Szczypiorek lub pietruszka – 4 łyżki
2.jpg
 
  1. Kurczaka, paprykę i chorizo kroimy w 1,5cm kostkę
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę
  3. Na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie podsmażamy chorizo, aż tłuszcz się wytopi
  4. Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy
  5. Dodajemy kurczaka, a gdy się podsmaży – paprykę i kukurydzę, chwilę smażymy
  6. Do podsmażonych produktów dodajemy ryż, koncentrat pomidorowy, wodę lub bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie pastę paprykową i gotujemy na malutkim ogniu ok. 15 minut, aż ryż będzie gotowy, co jakiś czas mieszając
  7. Dodajemy Garam Masala, sól i pieprz do smaku
  8. Posypujemy zieleniną
 
Jedna porcja ma ok. 420kcal.
 
Danie można podać zawinięte w tortille, z dodatkiem chlebka pita lub pokrojoną bagietką. Samo też będzie bardzo dobre.
 
Smacznego!
 
3.jpg
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł