![](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/12/e8/12e86763-2c00-4aa3-bd15-078158c6efe7/1.jpg__1000x550_q85_crop_subsampling-2.jpg)
Dzisiejsze danie powstało z malutkim udziałem chorizo, które pozostało mi z tego przepisu. Jest bardzo dobre po przyrządzeniu, ale zdecydowanie nic nie traci kolejnego dnia, gdy jest odgrzewane. Także jeśli potrzebujecie obiadu na dwa dni, ten przepis świetnie się sprawdzi.
-
Ryż (ja użyłam aktualnie mojego ulubionego – jaśminowego) – 1 szklanka
-
Filet z kurczaka – jeden podwójny
-
Papryka czerwona – 1szt.
-
Cebula – 1szt.
-
Chorizo – 50g
-
Kukurydza z puszki – pół opakowania
-
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
-
Pasta paprykowa (opcjonalnie) – 1 łyżka
-
Czosnek – 1 ząbek
-
Przyprawa Garam Masala – 1 łyżeczka
-
Sól i pieprz do smaku
-
Woda lub bulion – 2 szkl.
-
Szczypiorek lub pietruszka – 4 łyżki
![2.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/0f/81/0f811526-b110-422e-9ef0-56524be17906/2.jpg__1920x1440_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
-
Kurczaka, paprykę i chorizo kroimy w 1,5cm kostkę
-
Cebulę kroimy w drobną kostkę
-
Na patelni lub w garnku, w którym będziemy przygotowywać danie podsmażamy chorizo, aż tłuszcz się wytopi
-
Dodajemy cebulę i krótko podsmażamy
-
Dodajemy kurczaka, a gdy się podsmaży – paprykę i kukurydzę, chwilę smażymy
-
Do podsmażonych produktów dodajemy ryż, koncentrat pomidorowy, wodę lub bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie pastę paprykową i gotujemy na malutkim ogniu ok. 15 minut, aż ryż będzie gotowy, co jakiś czas mieszając
-
Dodajemy Garam Masala, sól i pieprz do smaku
-
Posypujemy zieleniną
![3.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/fd/28/fd281040-a50f-4700-9040-335e5dc17773/3.jpg__960x720_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)