Muffiny, czyli pyszne ciastko na raz. Kto nie lubi? Ja nie znam takiej osoby. Muffiny o owocami, orzechami, kakaowe, z masłem orzechowym, każdy znajdzie coś dla siebie.
Dzisiaj chciałabym wam podać przepis na muffiny w wersji podstawowej. Jest to baza, dzięki której będziecie mogli tworzyć własne wersje tych pysznych słodkości. Przygotowuje się je tylko 5 minut, co bardzo zachęca do wypróbowania przepisu.
Do przygotowania 12szt. muffinek będziecie potrzebować:
-
Mąka pszenna – 2 szkl.
-
Cukier – ½ szkl.
-
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
-
Sól – szczypta
-
Mleko – 1 szkl.
-
Olej – ¼ szkl.
-
Jajko – 2szt.
Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką (nie ma potrzeby używania robota kuchennego, gdyż składniki łączą się bardzo łatwo), przekładamy do formy na muffiny, pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Jedna muffinka w wersji podstawowej ma 170 kcal.
Znając ten przepis możecie wyczarować dosłownie wszystko.
Oto kilka propozycji:
-
Muffiny z konfiturą: wyłóż do formy na muffiny po połowę porcji ciasta, nałóż po łyżce dowolnych konfitur, przykryj pozostałą ilością ciasta
-
Muffiny kakaowe: do składników ciasta dodaj 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, możesz też dodać posiekana czekoladę
-
Muffiny z makiem: do składników ciasta dodaj 5 łyżek maku niemielonego
-
Muffiny z owocami: na wyłożone w foremki ciasto wyłóż dowolne owoce, lekko wciskając je w ciasto
-
Muffiny orzechowe: wyłóż do formy na muffiny po połowę porcji ciasta, nałóż po łyżce masła orzechowego, przykryj pozostałą ilością ciasta, posyp dowolnymi orzechami
-
Muffiny z lukrem: gotowe upieczone i wystudzone muffiny polej dowolnym lukrem. Możesz użyć różnych kolorów i posypać kolorowymi cukierkami np. M&Ms
-
Muffiny z kremem lub bitą śmietaną: gotowe upieczone i wystudzone muffiny udekoruj dowolnym kremem lub bitą śmietaną
Moja dzisiejsza wersja to muffiny z cukrem waniliowym i truskawkami.
Zachęcam do eksperymentowania w kuchni oraz dzielenia się swoimi pomysłami w komentarzu.
Smacznego!