Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 28.07.2017  |  Na zdrowie

Nadczynność tarczycy cz. 2 – zalecenia odnośnie żywienia

Anna Nowak

W poprzednim poście omawiałam kwestie ogólne w chorobie nadczynności tarczycy. Przypomnę, że nadczynność tarczycy jest zespołem klinicznym, rozwijającym się na skutek zwiększonej syntezy oraz uwalniania hormonów tarczycy (HT). Prowadzi to do wzrostu krążących wolnej tyroksyny (fT4) lub wolnej trójjodotyroniny (fT3). Ilość tych hormonów jest większa niż zapotrzebowanie organizmu.
 
Może nie każdy widzi tą zależność, ale sposób żywienia w chorobie jaką jest nadczynność tarczycy pełni bardzo ważną rolę. Hormony tarczycowe wpływają na nasz metabolizm, a jeśli hormonów jest nieodpowiednia ilość, metabolizm, że tak powiem kolokwialnie, dostaje w kość. Ponieważ w nadczynności tarczycy przeważają procesy kataboliczne nad anabolicznymi (rozpadu nad budowy), wzrasta zapotrzebowanie na substancje odżywcze, witaminy i minerały. Niezbędne jest dostarczenie zwiększonej ilości energii w celu pokrycia wzmożonego zapotrzebowania organizmu.
 
 
 Aby wspomóc organizm należy:
  • Spożywać białko (w większości) pełnowartościowe, czyli mięso, drób, jaja, ryby, amarantus, komosę ryżową czy soję w ilości ok. 1,5-2g/kg masy ciała
  • Dostarczać witaminy, minerały i antyoksydanty poprzez jedzenie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, każdego dnia
  • W przypadku występowania biegunek spożywać produkty łatwostrawne – ograniczyć produkty zawierające dużo błonnika pokarmowego, jak pełne ziarno, grube kasze, mało dojrzałe owoce, mocno dojrzałe warzywa
  • Nie obciążać przewodu pokarmowego ciężkimi daniami, mięsami smażonymi w głębokim tłuszczu i panierce, fast foodami i słodyczami
  • Włączyć do menu produkty bogate w witaminy z grupy B (kasze, jaja, orzechy, rośliny strączkowe, mięso), które działają korzystnie na układ nerwowy, uspokajają, pomagają w stanach niepokoju czy podenerwowania
  • Spożywać tłuste ryby i oleje tłoczone na zimno (np. rzepakowy) w celu dostarczenia działających przeciwzapalnie NNKT
  • Zrezygnować z kawy, mocnej herbaty i napojów energetycznych
 
Nadczynność tarczycy powoduje wiele dokuczliwych objawów, które mogą zostać choć w części zniwelowane poprzez odpowiednio dobrana dietę. Im bardziej różnorodna dieta tym więcej substancji odżywczych możesz dostarczyć organizmowi. Wybieraj więc produkty różnego typu, zasmakuj w nowych produktach. Warzywa i owocowe kupuj różnokolorowe. Nie ograniczaj się do dwóch rodzajów kaszy. Spróbuj innego mięsa niż kurczak. Testuj nowe przepisy i wymyślaj własne.
Ogranicz jednak lub wyeliminuj całkowicie przetworzone produkty, pełne chemii i substancji niewiadomego pochodzenia. Wyrzuć do kosza kostki rosołowe, przyprawy typu wegeta, zupy i sosy w torebkach. Zrezygnuj z fast foodów i sklepowych słodyczy a także z ciężkich dań. Staraj się żyć w zgodzie ze swoim organizmem.
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł