Muszę wam się przyznać, że uwielbiam pasztety. Równie bardzo jak wszelkiego rodzaju pasty do smarowania chleba. Za wędliną jakoś nie przepadam specjalnie. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kanapkę z wędliną. Raczej się to nie zdarza.
Natomiast pasztet… to zupełnie co innego. Ze sklepowych się wyleczyłam. Ich składy mnie przerażają: MOM, mózgi, 70% tłuszczu albo 0% mięsa… nie, co to to nie.
Ale taki domowy pasztecik, zrobiony ze sprawdzonych składników w smaku na jaki tylko mam ochotę 😊
Fakt, że grzyby w ostatnich dniach opanowały nasz dom sprawił, że myśląc o ich wykorzystaniu, wpadłam na pomysł zrobienia pasztetu mięsnego z właśnie ich [grzybów] udziałem.
Efekt powalający! Pasztet nie jest aż tak bardzo grzybowy, bo zrobiony z grzybów świeżych a nie suszonych. Czuć w nim wyraźnie mięso a grzyby dodają głębi. Dodatkowo dzięki nim, pasztet jest bardziej wilgotny bez konieczności dodawania tłustych mięs. Także śmiało może znaleźć się w menu osoby na diecie redukcyjnej 😊
Do przyrządzenia pasztetu w formie 10x35 cm będziecie potrzebować:
-
Mięso z szynki – 1kg
-
Grzyby leśne – ok. 700-800g
-
Grzyby suszone – 2-3szt.
-
Cebula – 2szt.
-
Bułka kajzerka – 1szt.
-
Olej – 2 łyżki
-
Masło – 1 łyżka
-
Jajko – 3szt.
-
Płatki owsiane – 3 łyżki
-
Liść laurowy – 2szt.
-
Ziele angielskie – 2szt.
-
Pieprz – 10 ziaren + pół łyżeczki mielonego
-
Owoce jałowca – 2szt.
-
Sól – 2 łyżeczki
-
Woda – 1/3szkl.
-
Mięso kroimy w mniejsze kawałki, ok. 3x3cm
-
Do garnuszka wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec, dodajemy wodę i gotujemy ok. 6 min na małym gazie
-
Mięso umieszczamy w garnku, dodajemy wodę z gotowania przypraw, jedną przekrojoną na pół cebulę, grzyby suszone i solimy
-
Mięso gotujemy ok. 1-1,5 g do miękkości (można w szybkowarze ok. 50 min.)
-
Go ugotowanego mięsa dodajemy rozdrobnioną kajzerkę i porządnie schładzamy (najlepiej przez noc w lodówce)
-
Grzyby świeże oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
-
Na patelni rozgrzewamy olej i masło i najpierw wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a jak się podsmaży i lekko zarumieni – grzyby
-
Całość smażymy na małym gazie ok. 10-15 min.
-
Porządnie schłodzone mięso z kajzerką, cebulą, z którą się gotowało i suszonymi grzybami mielimy w maszynce do mielenia mięsa
-
Grzyby smażone z cebulą również mielimy
-
Na końcu mielimy płatki owsiane
-
W dużej misce łączymy ze sobą zmielone mięso, grzyby, płatki owsiane, pieprz zmielony i żółtka jaj – dokładnie mieszamy
-
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je po mięsa z grzybami, delikatnie mieszamy
-
Masę przekładamy do keksówki 10x35 wkładamy do nagrzanego do 200stopni piekarnika
-
Pasztet pieczemy ok. 1,5 godziny
1cm plaster pasztetu ma ok. 70kcal
Smacznego!