Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 09.10.2017  |  Kraina smaku

Nieziemsko pyszny pasztet mięsny z grzybami leśnymi

Anna Nowak

Muszę wam się przyznać, że uwielbiam pasztety. Równie bardzo jak wszelkiego rodzaju pasty do smarowania chleba. Za wędliną jakoś nie przepadam specjalnie. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kanapkę z wędliną. Raczej się to nie zdarza.
 
Natomiast pasztet… to zupełnie co innego. Ze sklepowych się wyleczyłam. Ich składy mnie przerażają: MOM, mózgi, 70% tłuszczu albo 0% mięsa… nie, co to to nie.
 
Ale taki domowy pasztecik, zrobiony ze sprawdzonych składników w smaku na jaki tylko mam ochotę 😊
 
 
Fakt, że grzyby w ostatnich dniach opanowały nasz dom sprawił, że myśląc o ich wykorzystaniu, wpadłam na pomysł zrobienia pasztetu mięsnego z właśnie ich [grzybów] udziałem.
Efekt powalający! Pasztet nie jest aż tak bardzo grzybowy, bo zrobiony z grzybów świeżych a nie suszonych. Czuć w nim wyraźnie mięso a grzyby dodają głębi. Dodatkowo dzięki nim, pasztet jest bardziej wilgotny bez konieczności dodawania tłustych mięs. Także śmiało może znaleźć się w menu osoby na diecie redukcyjnej 😊
 
Do przyrządzenia pasztetu w formie 10x35 cm będziecie potrzebować:
  • Mięso z szynki – 1kg
  • Grzyby leśne – ok. 700-800g
  • Grzyby suszone – 2-3szt.
  • Cebula – 2szt.
  • Bułka kajzerka – 1szt.
  • Olej – 2 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • Jajko – 3szt.
  • Płatki owsiane – 3 łyżki
  • Liść laurowy – 2szt.
  • Ziele angielskie – 2szt.
  • Pieprz – 10 ziaren + pół łyżeczki mielonego
  • Owoce jałowca – 2szt.
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Woda – 1/3szkl.
2.jpg
 
  1. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, ok. 3x3cm
  2. Do garnuszka wkładamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec, dodajemy wodę i gotujemy ok. 6 min na małym gazie
  3. Mięso umieszczamy w garnku, dodajemy wodę z gotowania przypraw, jedną przekrojoną na pół cebulę, grzyby suszone i solimy
  4. Mięso gotujemy ok. 1-1,5 g do miękkości (można w szybkowarze ok. 50 min.)
  5. Go ugotowanego mięsa dodajemy rozdrobnioną kajzerkę i porządnie schładzamy (najlepiej przez noc w lodówce)
  6. Grzyby świeże oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki
  7. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i najpierw wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a jak się podsmaży i lekko zarumieni – grzyby
  8. Całość smażymy na małym gazie ok. 10-15 min.
  9. Porządnie schłodzone mięso z kajzerką, cebulą, z którą się gotowało i suszonymi grzybami mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  10. Grzyby smażone z cebulą również mielimy
  11. Na końcu mielimy płatki owsiane
  12. W dużej misce łączymy ze sobą zmielone mięso, grzyby, płatki owsiane, pieprz zmielony i żółtka jaj – dokładnie mieszamy
  13. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je po mięsa z grzybami, delikatnie mieszamy
  14. Masę przekładamy do keksówki 10x35 wkładamy do nagrzanego do 200stopni piekarnika
  15. Pasztet pieczemy ok. 1,5 godziny
 
3.jpg
 
4.jpg
 
 
1cm plaster pasztetu ma ok. 70kcal
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł