30.04.2018
|
Kraina smaku
Odwrócone ciasto jogurtowe z wiśniami i orzechami laskowymi - 1 kawałek to tylko 250kcal
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne, jogurtowe ciasto z ksylitolem zamiast cukru.
W moim przepisie znajdziecie wiśnie, ale spokojnie możecie użyć innych owoców jak truskawki, maliny czy jagody. Orzechy laskowe również możecie podmienić np. na włoskie lub całkiem pominąć. Ale dodam tylko, że ich użycie obniża ładunek glikemiczny ciasta, także warto!
Ciasto pieczemy do góry nogami, czyli na spod formy (ja użyłam szklanej żaroodpornej) wykładamy owoce a na nie wylewamy ciasto. Taki sposób pieczenia pozwala nam użyć bardziej mokrych owoców i większej ich ilości, bez obawy, że wyjdzie zakalec. Kolejnym plusem jest to, że gdy ciasto już odwrócimy po upieczeniu, wszystkie owoce będą na górze, a nie na spodzie ciasta jak to czasem się zdarza w trakcie pieczenia.
Do wykonania ciasta będziecie potrzebować:
-
Owoce, np. wiśnie – 450g mrożonych (ja użyłam już rozmrożonych, gdyż zależało mi, żeby sok z wiśni po rozmrożeniu, w trakcie wylewania na nie ciasta, wypłynął trochę bokami na wierzch i żeby połączył się delikatnie z ciastem)
-
Orzechy laskowe – 1 duża garść
-
Duże jajka – 2szt.
-
Ksylitol – 1szkl. + 2-3 łyżki do owoców
-
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
-
Mąka pszenna – 2szkl.
-
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
-
Olej rzepakowy – 50g
-
Jogurt grecki (lub zwykły naturalny w mniej kalorycznej wersji) – 1szkl. – troszkę mniej niż duży kubek (możecie dodać cały duży kubek, tylko ciasto będzie trochę bardziej ciężkie)
-
W robocie kuchennym miksujemy jajka z ksylitolem i cukrem waniliowym aż powstanie puszysta masa. Miksujcie ok. 5 minut.
-
Dodajemy resztę składników i miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia składników
-
Do naczynia żaroodpornego wykładamy rozmrożone lub świeże owoce i orzechy laskowe i posypujemy 2-3 łyżkami ksylitolu (naczynia żaroodpornego nie trzeba smarować tłuszczem)
-
Na owoce wylewamy zmiksowane ciasto
-
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka. Kontrolujemy w trakcie pęczenia czy ciasto się nie przypala. Czas pieczenia może być uzależniony od rodzaju piekarnika
Całe ciasto ma 2500kcal.
1 kawałek – 250kcal.
Smacznego!