20.12.2017
|
Bądź fit
,
Kraina smaku
Odwrócony fit makowiec z marmoladą z owoców suszonych – idealny na Święta
Nie wiem jak u was, ale u mnie makowiec na Święta to konieczność. Święta bez makowca to tak jak Święta bez własnoręcznie lepionych pierogów lub bez karpia.
Do tej pory co roku piekłam makowca z ciastem drożdżowym, takiego zawijanego. Pewnie i w tym roku taki wystąpi na stole wigilijnym, bo kilka osób by mi nie wybaczyło jego braku w Świątecznym menu 😊
Ale taki drożdżowy makowiec nie jest raczej ciastem, które można zaliczyć do zdrowych słodkości, dlatego stwierdzałam, że należy jeszcze zrobić takie (z makiem) ciasto w wersji fit.
Masę drożdżową zamieniłam na biszkopt pieczony na mące owsianej, bez cukru, a lukier zastąpiłam marmoladą z owoców suszonych.
Czemu ciasto nazwałam odwróconym makowcem? Ponieważ piecze się go do góry nogami. Robi się tak dlatego, żeby można było nasączyć biszkoptowy spód. Czyli początkowo spód musi być na górze. Później ciasto odwraca się na właściwe miejsce.
Do przyrządzenia makowca w wersji fit będziecie potrzebować:
-
Masa makowa – puszka 850g lub własna masa makowa w tej samej ilości
-
Mąka owsiana (lub zmielone płatki owsiane) – 1 szklanka
-
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
-
Jajko – 4szt.
-
Białko jaja – 2szt.
-
Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
-
Suszone morele lub daktyle (albo pół na pół) – 100g
-
Woda – ½ szklanki
-
Sok z połówki cytryny
-
Herbata – pół szklanki
-
Amaretto lub likier pomarańczowy (opcjonalnie) – 1 kieliszek
-
Masę makowa przekładamy do miski i dokładnie, ale delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z dwóch białek
-
W kolejnej misce mieszamy pianę z ubitych czterech jaj z żółtkami (4szt.)
-
Następnie dodajemy mąkę owsianą i ziemniaczaną oraz sodę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do połączenia składników
-
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i na spód kładziemy masę makową a następnie ciasto biszkoptowe
-
Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut
-
W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy marmoladę z owoców suszonych – kroimy owoce na drobne kawałki i wkładamy do małego garnka zalewając je wodą; trzymamy na gazie aż owoce się rozgotują (ok. 10 min), dodajemy sok z cytryny
-
Gdy ciasto się upiecze i lekko wystygnie, nakłuwamy delikatnie wykałaczką biszkopt w kilku/kilkunastu miejscach i nasączamy herbatą (ok. 0,5 szklanki). Do herbaty można dodać trochę amaretto lub likieru pomarańczowego (nie polecam w tym przypadku niebieskiego😊)
-
Po nasączeniu, delikatnie odkrawamy ostrym nożem wzdłuż boku tortownicy, aby ciasto lepiej odeszło
-
Otwieramy tortownicę
-
Na wierzch ciasta kładziemy duży talerz i przekręcamy tak, aby wierzch ciasta, czyli biszkopt leżał na talerzu
-
Delikatnie zdejmujemy dno tortownicy i pergamin
-
Masę makową (która teraz jest na górze) smarujemy marmoladą z owoców suszonych i przybieramy ciasto wg uznania
Może zdziwi was fakt, że nie słodzimy biszkoptu. Nie robimy tego, bo nie ma takiej potrzeby. Masa makowa i marmolada z owoców suszonych są na tyle słodkie, że dodatkowy cukier jest całkiem zbędny. Zobaczycie jak upieczecie😉
Jeden kawałek ciasta (1/12) ma ok. 240kcal.
To ciasto nie jest ciastem niskokalorycznym z racji na masę makową. Jest to ciasto fit, czyli ciasto zdrowe. Nie polecam co prawda zjadać codziennie pół tortownicy, ale jeśli nie jesteś na redukcji, kawałek czy dwa z całą pewnością ci nie zaszkodzi.
Smacznego!