Pyszny, lekki, niskokaloryczny. Odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej 😊 Aromatyczny i po prostu bajeczny – pasztet z królika.
Uwaga! Uzależnia! 😊
Królik, którego miałam ważył ok. 3kg, ale do produkcji pasztetu wykorzystałam połowę mięsa (reszta została do barszczu😊), także taki sklepowy 1,5kg będzie idealny!
Co będziecie potrzebować:
-
Królik – ok. 1,5kg
-
Włoszczyzna – 1duży pęczek (ja użyłam 3szt. sporych marchwi, 2 pietruszki, cały spory por, pół selera, kilka gałązek selera naciowego i jedną cebulę)
-
Wątróbka – 300g (ja miałam z królika, ale spokojnie może być drobiowa)
-
Masło – 1 łyżka
-
Cebula – 2szt.
-
Czosnek – 3 duże ząbki
-
Tymianek – 2 łyżki
-
Sos sojowy jasny – 2 łyżki
-
Olej – 2 łyżki + do wysmarowania foremki
-
Rosół z królika – ½ szklanki
-
Płatki owsiane – ½ szklanki + do wysypania foremki
-
Jajko – 2szt.
-
Sól i pieprz do smaku
-
Najpierw ugotowałam rosół z królika z włoszczyzną. Gotujcie do miękkości mięsa. U mnie były to 3 godziny na maciupeńkim ogniu
-
Jak mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmijcie je z rosołu wraz z warzywami. Zostawcie sobie ½ szklanki rosołu
-
Ja z rosołu zrobiłam później barszcz biały – co bardzo polecam 😊
-
Mięso po wystygnięciu oddzielamy od kości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa
-
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju i również mielimy w maszynce
-
Wątróbkę podsmażamy na maśle, krótko, do ścięcia mięsa i również mielimy
-
Do maszynki wrzucamy również dwie marchewki, jedną pietruszkę i białą część pora z rosołu a także czosnek i płatki owsiane
-
Do zmielonego mięsa, warzyw z rosołu, czosnku, cebuli, wątróbki i płatków owsianych dodajemy ½ szklanki rosołu, tymianek i sos sojowy po czym bardzo dokładnie mieszamy
-
Jak już wymieszacie to spróbujcie powstałą masę i doprawcie ewentualnie solą i pieprzem
-
Następnie do masy dodajemy żółtka jaj i mieszamy a potem ubite białka i też mieszamy, ale już bardzo delikatnie
-
Powstałą masę przekładamy do keksówki (u mnie dwie mniejsze) posmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi (koniecznie!)
-
Wierzch pasztetu smarujemy olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy jedną godzinę
-
Po upływie godziny, smarujemy jeszcze raz wierzch pasztetu olejem i pieczemy jeszcze 10 minut
Smacznego!