Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 26.02.2018  |  Kraina smaku

Pasztet z królika – lekki i bajecznie pyszny

Anna Nowak

Pyszny, lekki, niskokaloryczny. Odpowiedni dla osób na diecie redukcyjnej 😊 Aromatyczny i po prostu bajeczny – pasztet z królika.
 
Uwaga! Uzależnia! 😊
 
Królik, którego miałam ważył ok. 3kg, ale do produkcji pasztetu wykorzystałam połowę mięsa (reszta została do barszczu😊), także taki sklepowy 1,5kg będzie idealny!
 
Co będziecie potrzebować:
  • Królik – ok. 1,5kg
  • Włoszczyzna – 1duży pęczek (ja użyłam 3szt. sporych marchwi, 2 pietruszki, cały spory por, pół selera, kilka gałązek selera naciowego i jedną cebulę)
 
  • Wątróbka – 300g (ja miałam z królika, ale spokojnie może być drobiowa)
  • Masło – 1 łyżka
  • Cebula – 2szt.
  • Czosnek – 3 duże ząbki
  • Tymianek – 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny – 2 łyżki
  • Olej – 2 łyżki + do wysmarowania foremki
  • Rosół z królika – ½ szklanki
  • Płatki owsiane – ½ szklanki + do wysypania foremki
  • Jajko – 2szt.
  • Sól i pieprz do smaku
 
20180217_162336.jpg
 
  1. Najpierw ugotowałam rosół z królika z włoszczyzną. Gotujcie do miękkości mięsa. U mnie były to 3 godziny na maciupeńkim ogniu
  2. Jak mięso będzie już bardzo miękkie, wyjmijcie je z rosołu wraz z warzywami. Zostawcie sobie ½ szklanki rosołu
  3. Ja z rosołu zrobiłam później barszcz biały – co bardzo polecam 😊
  4. Mięso po wystygnięciu oddzielamy od kości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  5. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju i również mielimy w maszynce
  6. Wątróbkę podsmażamy na maśle, krótko, do ścięcia mięsa i również mielimy
  7. Do maszynki wrzucamy również dwie marchewki, jedną pietruszkę i białą część pora z rosołu a także czosnek i płatki owsiane
  8. Do zmielonego mięsa, warzyw z rosołu, czosnku, cebuli, wątróbki i płatków owsianych dodajemy ½ szklanki rosołu, tymianek i sos sojowy po czym bardzo dokładnie mieszamy
  9. Jak już wymieszacie to spróbujcie powstałą masę i doprawcie ewentualnie solą i pieprzem
  10. Następnie do masy dodajemy żółtka jaj i mieszamy a potem ubite białka i też mieszamy, ale już bardzo delikatnie
  11. Powstałą masę przekładamy do keksówki (u mnie dwie mniejsze) posmarowanej olejem i wysypanej płatkami owsianymi (koniecznie!)
  12. Wierzch pasztetu smarujemy olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy jedną godzinę
  13. Po upływie godziny, smarujemy jeszcze raz wierzch pasztetu olejem i pieczemy jeszcze 10 minut
 
20180217_162131.jpg
 
20180217_162543.jpg
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł