04.02.2019
|
Kraina smaku
Pieczona owsianka – petarda! Biszkoptowa, mięciutka, sycąca i pyszna! Rozwalająca system! 😊
Krótko – ta owsianka uzależnia!
Proponuję zrobić od razu na 2-3 dni a potem tylko odgrzewać przed spożyciem.
Doskonała jako śniadanie, posiłek przedtreningowy, potreningowy a nawet zamiast ciasta do kawy dla gości.
Do przygotowania 1 porcji owsianki pieczonej będziecie potrzebować:
-
Średniej wielkości jajko
-
Średniej wielkości banan
-
20g odżywki białkowej o dowolnym smaku (u mnie orzechowa)
-
100-150ml wody
-
2 łyżki płatków owsianych górskich
-
1 łyżka otrębów pszennych
Oraz:
-
1 małe jabłko
-
Cynamon do smaku
-
Blendujemy banana, jajko, wodę oraz odżywkę białkową
-
Do masy dodajemy płatki owsiane, otręby oraz cynamon i mieszamy łyżką
-
Przekładamy (dosyć lejąca ) masę do miseczki do zapiekania
-
Na wierzch wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko (można jeszcze posypać cynamonem jeśli lubicie większa ilość)
-
Całość pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut
Jak pisałam we wstępie, proponuje zrobić od razu na 2-3 dnia a później przed spożyciem podgrzać w mikrofali.
Tę owsiankę możecie na spokojnie zaserwować znajomym w ramach deseru. Na ciepło fantastycznie sprawdzi się z lodami.
Cynamon możecie oczywiście pominąć lub zastąpić np. imbirem (z dodatkiem gruszki) lub gałką muszkatołową.
Zamiast jabłka natomiast można użyć mrożonych owoców np. jagód lub malin, albo świeżych jak gruszki czy mango.
Poraja pieczonej owsianki z użyciem małego jabłka to ok. 400kcal.
Makro:
Białko – 28g
Tłuszcze – 7,7g
Węglowodany – 59,2g
Błonnik - 9,2g
Smacznego!