Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 02.10.2017  |  Kraina smaku

Pierogi z grzybami, boczkiem i cebulą - najlepsze!!!

Anna Nowak

 

Czy wy też, tak jak ja, jesteście pierogowymi maniakami? 😊
 
Ostatnio mąż zapytał mnie, dlaczego tak bardzo lubię pierogi, co w nich jest takiego nadzwyczajnego… Powiem szczerze, że ciężko było mi odpowiedzieć na to pytanie, ale ostatecznie stwierdziłam, że lubię je oczywiście za sam smak, ale również dlatego, że tak rzadko je jem. Rzadko, bo kilka razy do roku raptem. A czasem tylko 2-3 razy do roku. To naprawdę mało.
 
Stwierdziłam, że pora to zmienić! Robienie pierogów to wcale nie taka straszna sprawa! Jeśli tylko macie pomocnika, który będzie gniótł i wałkował ciasto, to zrobienie tego pysznego dania zajmie naprawdę mało czasu a i wspólna praca będzie bardzo mile spędzoną chwilą😉
Mój mąż okazał się świetnym kompanem do pierogowych wojaży. I z całą pewnością szybko wrócimy do lepienia tych pysznych smakołyków.
 
 
Jak już wspomniałam w tytule posta, nasze ostatnie pierogi były z królowymi ostatnich dni, mianowicie grzybami. Dodatek smażonego boczku i cebuli sprawia, że danie nie jest mdłe tylko ciekawe w smaku i po prostu pyszne.
Także jeśli macie chęć na pierogi, poproście męża, przyjaciółkę lub sąsiadkę o pomoc i wspólnie cieszcie się razem wykonywaną pracą, która zaowocuje tak wspaniałym obiadem!
 
 
Przepis na ciasto:
  • Mąka pszenna, typ 500 – 1kg
  • Olej – 120g
  • Gorąca woda – 400ml
  • Sól – łyżeczka
 
  1. Łączymy w misce lub na stole mąkę z solą i olejem
  2. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając gorącą wodę
  3. Wałkujemy (idealnie nada się do tego sylikonowa mata – polecam!) i wykrawamy kółka np. szklanką
 
Przepis na farsz:
  • Grzyby świeże – 2kg
  • Boczek wędzony – 350g
  • Cebula – 2szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Sól do smaku
 
  1. Grzyby obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki
  2. Na sporej patelni rozgrzewamy połowę oleju i połowę masła i wrzucamy połowę grzybów
  3. Grzyby solimy
  4. Jeśli z grzybów wyjdzie woda to dusimy je w sosie własnym jakieś 15 minut. Jeśli nie mają wody, podlewamy delikatnie wodą i też dusimy 15 min
  5. Czynność powtarzamy z drugą połową grzybów (można to zrobić równocześnie na dwóch patelniach)
  6. Cebule i boczek kroimy w kostkę
  7. Boczek wrzucamy na patelnię (bez tłuszczu) i smażymy aż się wytopi i zarumieni
  8. Dodajemy do boczku cebulę i smażymy aż zmięknie i lekko się zarumieni
  9. Usmażone grzyby oraz boczek z cebulą mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  10. Doprawiamy pieprzem oraz solą do smaku
2.jpg
 
3.jpg
 
4.jpg
 
Jak robić pierogi:
  1. Gotowym farszem nadziewamy kółka z ciasta, ranty ciasta smarujemy wodą i sklejamy w formie pieroga
  2. Pierogi gotujemy (partiami po kilka sztuk) w lekko osolonej wodzie, ok. 3 min. od momentu wypłynięcia na wierzch. Wrzucamy na wrzątek
  3. Pierogi wykładamy na talerze w taki sposób, aby za bardzo na siebie nie nachodziły (aby się nie skleiły)
  4. Delikatnie smarujemy oliwą
  5. Pierogi można podać ze smażoną cebulką lub skwarkami
 
5.jpg
 
6.jpg
 
 
Smacznego!
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł