Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 16.05.2017  |  Na zdrowie

Pokrzywa zwyczajna – chwast o niezwykłych właściwościach

Anna Nowak

Bardzo ogólnie o właściwościach pokrzywy wspominałam już w artykule na temat wspomagania odporności produktami spożywczymi. Dzisiaj chciałabym rozwinąć ten temat, bo jak poprzednio pisałam, pokrzywa w pełni zasługuje na oddzielny post.

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną z rodziny pokrzywowatych, rosnącą w wilgotnych lasach i zaroślach. Bardzo często widać ją na polach, przy rowach czy płotach domów. Ten, kto w nią wpadł czy próbował zerwać gołą ręką z pewnością poznał jej parzące oblicze. Nieprzyjemne odczucie i ból po kontakcie z pokrzywą powstaje w skutek obecności kłująco-parzących włosków.
Pokrzywa jest jedną z najzdrowszych roślin, stosowanych w medycynie ludowej.
 
Pokrzywa używana jest na wiele sposobów - w lecznictwie i kosmetyce, w kuchniach naszych domów, ale też jako pasza, a także w ogrodnictwie.
Dzisiaj chciałabym się skupić szczególnie na jej właściwościach zdrowotnych. Pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
 
Pokrzywa zawiera:
  • Witaminy A, B, C, E i K
  • Kwas foliowy
  • Żelazo – bardzo dobrze przyswajalne
  • Wapń
  • Krzem
  • Siarkę
  • Magnez
  • Potas
  • Chlorofil
  • Karetonoidy
  • Fitosterole
  • Flawonoidy z przewagą kwercetyny
  • Olejek kamforowy
 
Co potrafi pokrzywa dzięki swojemu składowi:
  • Wzmacnia układ odpornościowy
  • Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • Pomaga w leczeniu anemii
  • Ma bardzo dobry wpływ na nerki
  • Jest pomocna w przypadku zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Działa przeciwnowotworowo – dzięki zawartości enzymów roślinnych i fitohormonów
  • Usprawnia pracę trzustki
  • Wspomaga regenerację wątroby
  • Pomaga w leczeniu alergii
  • Wzmacnia kości, zapobiega osteoporozie
  • Pomaga zwalczać wolne rodniki
  • Likwiduje obrzęki
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Wzmacnia naczynia krwionośne i limfatyczne
  • Pomaga przy leczeniu żylaków
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Obniża poziom cukru
  • Działa przeciwbólowo
  • Dodaje energii
 
W jaki sposób używać pokrzywę?
  1. Sok – to prawdziwa witaminowa i zdrowotna petarda! Wyciskamy ze świeżo zerwanych liści pokrzywy (teraz jest na to czas), lub kupujemy w aptece, bacznie zwracając uwagę na skład. Ma być bez udziwniaczy. Takiego soku pijemy 50ml dziennie, można rozłożyć na dwie porcje, pół godziny przed posiłkiem.
  2. Napar z liści - świeże, bądź suszone liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem i zaparzamy pod przykryciem ok. 10 min. Pijemy do 3 szklanek dziennie.
  3. Świeże liście pokrzywy można również wykorzystać do przyrządzania zup, sałatek i koktajli. W internecie jest mnóstwo przepisów z jej użyciem. Jeśli tylko macie dostęp do pokrzywy, która rośnie gdzieś na uboczu, nie przy drodze i nie przy opryskiwanym polu, zachęcam do zbierania i wykorzystania w kuchni. Należy jednak pamiętać o założeniu grubych rękawic, żeby pokrzywa nas nie poparzyła.
Jeśli chodzi o pierwsze i drugie zastosowanie pokrzywy, nie należy robić tego w sposób ciągły. Jak w przypadku większości ziół, należy robić przerwy w stosowaniu. Można korzystać z jej właściwości np. 3 miesiące i zrobić miesiąc przerwy lub 3 tygodnie i tydzień przerwy.
 
ZALECENIA DO STOSOWANIA POKRZYWY:
  • Słaba odporność organizmu
  • Okres przeziębień i grypy
  • Obrzęki
  • Zapalenie pęcherza moczowego
  • Kamica nerek
  • Dna moczanowa
  • Reumatyzm
  • Egzema
  • Cukrzyca
  • Anemia
  • Krwotoki – szczególnie z macicy
  • Hemoroidy
  • Bolesna menstruacja
  • Osłabienie
 
Zewnętrznie pokrzywę można stosować jako płukankę do włosów (nie polecałabym na włosy jasne, ze względu na silne barwienie pokrzywy), a także jako lek przeciwbólowy w dolegliwościach reumatycznych.
 
2.jpg
 
Ciekawostki na temat pokrzywy:
  • W dojrzałych liściach powstają fitolity, czyli krzemionkowe twory, które drażnią nerki, dlatego nie zaleca się jedzenia liści po kwitnieniu rośliny.
  • Parzące włoski przestają być uciążliwe po sparzeniu lub dodaniu do nich dressingu z zawartością soli lub cukru.
  • Sokiem można barwić puree ziemniaczane lub ciasta.
  • Liście lub sok z pokrzywy mają zastosowanie w serowarstwie jako naturalna roślinna podpuszczka – powodują krzepnięcie mleka.
  • Z nasion pokrzywy można otrzymać olej jadalny, jednak jest to dość żmudny proces.
  • Kwiaty pokrzywy są jadalne.
  • Alby złagodzić ból po poparzeniu pokrzywą należy zastosować sok lub zrobić okład ze zmiażdżonych liści babki, szczawiu lub komosy.
 
Według kalendarza zbioru roślin liście można zbierać od marca do maja (w maju zaczyna się kwitnienie pokrzywy) i od października do listopada.
 
 
Czy lubicie i pijecie pokrzywę? A może znacie jakiś fajny przepis z jej wykorzystaniem?
Jeśli tak, piszcie w komentarzach.
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł