Bardzo ogólnie o właściwościach pokrzywy wspominałam już w artykule na temat wspomagania odporności produktami spożywczymi. Dzisiaj chciałabym rozwinąć ten temat, bo jak poprzednio pisałam, pokrzywa w pełni zasługuje na oddzielny post.
-
Witaminy A, B, C, E i K
-
Kwas foliowy
-
Żelazo – bardzo dobrze przyswajalne
-
Wapń
-
Krzem
-
Siarkę
-
Magnez
-
Potas
-
Chlorofil
-
Karetonoidy
-
Fitosterole
-
Flawonoidy z przewagą kwercetyny
-
Olejek kamforowy
-
Wzmacnia układ odpornościowy
-
Działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
-
Pomaga w leczeniu anemii
-
Ma bardzo dobry wpływ na nerki
-
Jest pomocna w przypadku zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej
-
Oczyszcza organizm z toksyn
-
Działa przeciwnowotworowo – dzięki zawartości enzymów roślinnych i fitohormonów
-
Usprawnia pracę trzustki
-
Wspomaga regenerację wątroby
-
Pomaga w leczeniu alergii
-
Wzmacnia kości, zapobiega osteoporozie
-
Pomaga zwalczać wolne rodniki
-
Likwiduje obrzęki
-
Poprawia perystaltykę jelit
-
Wzmacnia naczynia krwionośne i limfatyczne
-
Pomaga przy leczeniu żylaków
-
Obniża ciśnienie krwi
-
Obniża poziom cukru
-
Działa przeciwbólowo
-
Dodaje energii
-
Sok – to prawdziwa witaminowa i zdrowotna petarda! Wyciskamy ze świeżo zerwanych liści pokrzywy (teraz jest na to czas), lub kupujemy w aptece, bacznie zwracając uwagę na skład. Ma być bez udziwniaczy. Takiego soku pijemy 50ml dziennie, można rozłożyć na dwie porcje, pół godziny przed posiłkiem.
-
Napar z liści - świeże, bądź suszone liście pokrzywy zalewamy wrzątkiem i zaparzamy pod przykryciem ok. 10 min. Pijemy do 3 szklanek dziennie.
-
Świeże liście pokrzywy można również wykorzystać do przyrządzania zup, sałatek i koktajli. W internecie jest mnóstwo przepisów z jej użyciem. Jeśli tylko macie dostęp do pokrzywy, która rośnie gdzieś na uboczu, nie przy drodze i nie przy opryskiwanym polu, zachęcam do zbierania i wykorzystania w kuchni. Należy jednak pamiętać o założeniu grubych rękawic, żeby pokrzywa nas nie poparzyła.
-
Słaba odporność organizmu
-
Okres przeziębień i grypy
-
Obrzęki
-
Zapalenie pęcherza moczowego
-
Kamica nerek
-
Dna moczanowa
-
Reumatyzm
-
Egzema
-
Cukrzyca
-
Anemia
-
Krwotoki – szczególnie z macicy
-
Hemoroidy
-
Bolesna menstruacja
-
Osłabienie
-
W dojrzałych liściach powstają fitolity, czyli krzemionkowe twory, które drażnią nerki, dlatego nie zaleca się jedzenia liści po kwitnieniu rośliny.
-
Parzące włoski przestają być uciążliwe po sparzeniu lub dodaniu do nich dressingu z zawartością soli lub cukru.
-
Sokiem można barwić puree ziemniaczane lub ciasta.
-
Liście lub sok z pokrzywy mają zastosowanie w serowarstwie jako naturalna roślinna podpuszczka – powodują krzepnięcie mleka.
-
Z nasion pokrzywy można otrzymać olej jadalny, jednak jest to dość żmudny proces.
-
Kwiaty pokrzywy są jadalne.
-
Alby złagodzić ból po poparzeniu pokrzywą należy zastosować sok lub zrobić okład ze zmiażdżonych liści babki, szczawiu lub komosy.