Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 29.11.2017  |  Na zdrowie

Profilaktyka raka jelita grubego oraz przepis na oczyszczanie jelita grubego i szybkie pozbycie się zaparć

Anna Nowak

Rak jelita grubego to, pod względem zapadalności na świecie, co drugi u kobiet i co trzeci u mężczyzn nowotwór złośliwy. Ponad połowa pacjentów z tym nowotworem umiera.
 
Znaczna większość (70-80%) zapadalności na nowotwór jelita grubego ma związek z nieprawidłową dietą. Zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie, zbyt mała ilość pełnego ziarna i ogólnie błonnika pokarmowego w diecie w połączeniu z nadmiernym spożyciem czerwonego mięsa i kwasów tłuszczowych nasyconych są powodem wystąpienia tego złośliwego nowotworu.
 
Aby nie zachorować na tego typu nowotwór należy wprowadzić działania profilaktyczne, które pomogą ustrzec się przed rakiem, ale też wpłyną pozytywnie na objawy hemoroidów, niwelując je.
To wręcz niewiarygodne, że jedząc zgodnie z zasadami zdrowego żywienia możemy ustrzec się przed nowotworem! Tyle się mówi na temat zachorowalności na raka, praktycznie każdy z nas zna kogoś kto jest bądź był na niego chory, a do tej pory sami sobie szkodzimy, chociażby niezdrowym jedzeniem!
 
 
Dieta w profilaktyce raka jelita grubego:
  • Wysoka podaż błonnika pokarmowego poprzez spożywanie 500g warzyw i owoców dziennie (w formie surowej, koktajli, past, zup czy leczo) oraz grubych kasz, pełnoziarnistego pieczywa, suchych nasion roślin strączkowych
  • Unikanie oczyszczonych produktów zbożowych w tym białej mąki, białego ryżu i dań z ich wykorzystaniem
  • Unikanie lub całkowite zrezygnowanie za słodyczy sklepowych i cukru – ciast, ciastek, batoników, cukierków, landrynków, słodzonych napoi
  • Ograniczenie spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych (z produktów pochodzenia odzwierzęcego – mięso, sery, mleko) do ilości max 10% zapotrzebowania energetycznego w trakcie dnia
  • Ograniczenie ilości czerwonego mięsa do max. jednej porcji w tygodniu
 
Dodatkowo:
  • Zaprzestanie palenia tytoniu (papierosów)
  • Redukcja masy ciała do wagi poniżej granicy otyłości a jeszcze lepiej poniżej granicy nadwagi
  • Niedopuszczanie do zaparć
  • Można pić siemię lniane zalane wrzątkiem (1-2 łyżki zalewamy wrzątkiem i po lekkim wystudzeniu pijemy)
 
fruits-2546119_1920.jpg
 
Jedząc codziennie odpowiednie ilości błonnika pokarmowego, czyli 25-40g dziennie (wraz z innymi wytycznymi zdrowego żywienia), unikając zaklejających węglowodanów prostych, głównie cukru i słodyczy, sprawimy, że nasz układ pokarmowy będzie działać sprawnie, nie będziemy mieć zaparć i będzie istnieć naprawdę małe prawdopodobieństwo, że zachorujemy na raka jelita grubego. Czy nie warto? Oczywiście, że tak!
 
Jeszcze chciałabym jednym słowem napomknąć na temat lalkarzy i ich podejścia do sprawy. Znam kilka osób, które miały poważne zaparcia, powiązane z hemoroidami. Niemożność załatwienia się spędzała im sen z powiek, czuli się ciągle pełni i ciężcy. Hemoroidy połączone z zaparciami powodowały krwawienie z odbytu.
 W trakcie, kiedy pojawia się krew, pojawia się też panika. I dobrze! To znaczy, że jakiś instynkt samozachowawczy jest. A jeśli panika to i wizyta u lekarza. Lekarz zleca kolanoskopię (standardowo, ale to dobrze) i mówi „proszę stosować dietę wysokobłonnikową, unikać ostrych potraw i alkoholu”. Jak jeszcze „unikać ostrych potraw i alkoholu” jest zrozumiałe, tak dieta wysokobłonnikowa już nie zawsze. Niby każdy wie – trzeba jeść więcej błonnika, ale gdzie ten błonnik jest i ile to jest więcej, to już nie do końca.
 
Kochani! O błonniku pokarmowym powstał już u mnie odrębny post tutaj (przeczytajcie), ale przypomnę:
 
Źródłami błonnika pokarmowego są:
  • dojrzałe warzywa
  • mniej dojrzałe owoce
  • nasiona roślin strączkowych
  • kasze
  • produkty pełnoziarniste jak chleb, makaron, ryż
 
Błonnika pokarmowego nie posiadają:
  • mięso
  • mleko
  • jaja
  • masło
  • oleje
  • alkohole
 
Czasem wystarczyłoby, gdyby lekarz tylko to powiedział, a nie przepisywał maści na hemoroidy (na wzmocnienie żył), które i tak NIE POMOGĄ, dopóki nie pozbędziemy się zaparć.
 
Także pierwszą rzeczą jaką powinniśmy zrobić, gdy mamy problem z hemoroidami, to wyregulować organizm tak, żeby załatwiać się codziennie i żeby nie sprawiało to żadnego problemu (wybaczcie, że tak dosłownie to piszę, ale inaczej się nie da). Później, jeśli jest konieczność, należy włączyć maści czy suplementy wzmacniające żyły. Wcześniej po prostu nie ma sensu.
 
Jeśli już przy temacie zaparć jesteśmy, chciałabym podzielić się z wami bardzo prostym sposobem na szybkie się ich pozbycie. Jest to przepis Michała Tombaka (jakże kontrowersyjnego…), sprawdzony również przeze mnie, także spokojnie mogę polecić (jeśli nie ma przeciwwskazań).
 
 
Przepis na oczyszczenie jelita grubego:
  • Śliwki suszone - 400g
  • Daktyle - 200g
  • Morele - 200g
  • Figi - 200g
  • Miód – 200g
  1. Owoce suszone zmiel w maszynce do mielenia mięsa
  2. Do otrzymanej masy dodaj 20 dag miodu i wymieszaj wszystko razem
  3. Przechowuj w szklanym naczyniu w lodówce
  4. Codziennie wieczorem jedz po jednej łyżce
 
dried-fruit-394070_1920.jpg
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł