10.09.2018
|
Kraina smaku
Przepis na włoską zupę pomidorową (aromatyczną tak, że pospadacie z krzeseł!) z pulpecikami - czyli stop marnowaniu jedzenia!
Pamiętacie pasztet z mięsa z gotowania rosołu? Dzisiaj mam dla was inną propozycję, aby takiego zupowego mięska nie wyrzucać. Mianowicie pulpeciki. Proszę mi tu tylko nie mówić, że nie lubicie. Najpierw trzeba spróbować 😉
Pulpeciki robimy z surowego mięsa.
Ale od początku.
Bierzemy mięso, na którym chcemy zrobić bulion, czyli podstawę dla naszej pomidorowej. Jeśli jest to mięso z kością, odkrawamy, ile się da, ale kości nie wyrzucamy. Ja użyłam czterech skoków króliczych, dosyć sporych, ale wszem i wobec wiadomo, że ja dla pułku wojska gotuję, także nie ma się co dziwić😉 Mięso ze skoków odkroiłam od kości i zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodałam 4 jajka i 3 łyżki płatków owsianych zmielonych.
Jajek sporawo, ponieważ nie chciałam, aby pulpeciki się rozwaliły. Dzięki jajkom były zwarte, ale elastyczne.
Mięso doprawiłam również solą i pieprzem a także dodałam łyżeczkę oregano. Dodałam również pół szklanki zimnej wody. Dokładne wymieszałam masę i uformowałam małe pulpeciki. Wyszło mi ich 103szt… Jak mówiłam – pułk wojska😉
Teraz przejdźmy do gotowania zupy.
Wlałam do garnka ok. 2-3 szklanki zimnej wody i włożyłam kości z królika. Dodałam włoszczyznę i gotowałam całość ok. 40 minut.
Po tym czasie przecedziłam wywar i wrzucałam na wrzątek małymi porcjami pulpeciki. Gdy wszystkie były już w garnku przygotowałam pulpę pomidorową blendując 6 obranych ze skóry pomidorów. Gdy pomidory były dokładnie zblendowane przelałam je do garnka z pulpetami. Dodałam suszone oregano i świeżą bazylię oraz sól i pieprz do smaku. I oczywiście czosnek! Całość gotowałam 15 minut a po tym czasie dodałam ok. 200g sera mozzarella żółtego. Nie polecam innego. *Żółtą mozzarellę znajdziecie na pewno w Lidlu i Biedronce oraz w Carrefourze.
Gdy ser się rozpuścił zupa była gotowa.
Kości dostał pies a mięso z gotowania bulionu nie dosyć, że się nie zmarnowało to jeszcze było świetnym dodatkiem do zupy, którą podałam również z makaronem z ciecierzycy.
Jeśli chodzi o pulpeciki z powodzeniem możecie wykorzystać ten pomysł w przypadku robienia rosołu. Całe mięso przeznaczone na bulion wcześniej zmielcie, doprawcie i zróbcie z niego pulpety a następnie ugotujcie je razem z warzywami. Efekt ekonomicznie pozytywny a wizualnie świetny! 😉
Podam wam teraz w przybliżeniu składniki na wielki gar pomidorówki włoskiej z pulpecikami. Oczywiście składniki i ich ość możecie dowolnie modyfikować tak, aby wam smakowało😉
Do przyrządzenia włoskiej pomidorowej, aromatycznej tak, że pospadacie z krzeseł będziecie potrzebować:
-
Skoki z królika – 4szt.
-
Jajka – 4szt.
-
Płatki owsiane – 3 łyżki
-
Sól i pieprz
-
Oregano
-
Woda
-
Pomidory – 6szt.
-
Czosnek
-
Mozzarella żółta – ok. 200g
-
Oregano
-
Świeża bazylia
-
Sól i pieprz
Smacznego kochani! 😉