Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 10.09.2018  |  Kraina smaku

Przepis na włoską zupę pomidorową (aromatyczną tak, że pospadacie z krzeseł!) z pulpecikami - czyli stop marnowaniu jedzenia!

Anna Nowak

Pamiętacie pasztet z mięsa z gotowania rosołu? Dzisiaj mam dla was inną propozycję, aby takiego zupowego mięska nie wyrzucać. Mianowicie pulpeciki. Proszę mi tu tylko nie mówić, że nie lubicie. Najpierw trzeba spróbować 😉
 
Pulpeciki robimy z surowego mięsa.
 
Ale od początku.
 
Bierzemy mięso, na którym chcemy zrobić bulion, czyli podstawę dla naszej pomidorowej. Jeśli jest to mięso z kością, odkrawamy, ile się da, ale kości nie wyrzucamy. Ja użyłam czterech skoków króliczych, dosyć sporych, ale wszem i wobec wiadomo, że ja dla pułku wojska gotuję, także nie ma się co dziwić😉 Mięso ze skoków odkroiłam od kości i zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Do powstałej masy dodałam 4 jajka i 3 łyżki płatków owsianych zmielonych.
 
Jajek sporawo, ponieważ nie chciałam, aby pulpeciki się rozwaliły. Dzięki jajkom były zwarte, ale elastyczne.
 
Mięso doprawiłam również solą i pieprzem a także dodałam łyżeczkę oregano. Dodałam również pół szklanki zimnej wody. Dokładne wymieszałam masę i uformowałam małe pulpeciki. Wyszło mi ich 103szt… Jak mówiłam – pułk wojska😉
 
20180827_163545.jpg
 
 
Teraz przejdźmy do gotowania zupy.
 
Wlałam do garnka ok. 2-3 szklanki zimnej wody i włożyłam kości z królika. Dodałam włoszczyznę i gotowałam całość ok. 40 minut.
 
Po tym czasie przecedziłam wywar i wrzucałam na wrzątek małymi porcjami pulpeciki. Gdy wszystkie były już w garnku przygotowałam pulpę pomidorową blendując 6 obranych ze skóry pomidorów. Gdy pomidory były dokładnie zblendowane przelałam je do garnka z pulpetami. Dodałam suszone oregano i świeżą bazylię oraz sól i pieprz do smaku. I oczywiście czosnek! Całość gotowałam 15 minut a po tym czasie dodałam ok. 200g sera mozzarella żółtego. Nie polecam innego. *Żółtą mozzarellę znajdziecie na pewno w Lidlu i Biedronce oraz w Carrefourze.
 
Gdy ser się rozpuścił zupa była gotowa.
 
Kości dostał pies a mięso z gotowania bulionu nie dosyć, że się nie zmarnowało to jeszcze było świetnym dodatkiem do zupy, którą podałam również z makaronem z ciecierzycy.
 
 
Jeśli chodzi o pulpeciki z powodzeniem możecie wykorzystać ten pomysł w przypadku robienia rosołu. Całe mięso przeznaczone na bulion wcześniej zmielcie, doprawcie i zróbcie z niego pulpety a następnie ugotujcie je razem z warzywami. Efekt ekonomicznie pozytywny a wizualnie świetny! 😉
 
 
Podam wam teraz w przybliżeniu składniki na wielki gar pomidorówki włoskiej z pulpecikami. Oczywiście składniki i ich ość możecie dowolnie modyfikować tak, aby wam smakowało😉
 
20180827_163606.jpg
 
Do przyrządzenia włoskiej pomidorowej, aromatycznej tak, że pospadacie z krzeseł będziecie potrzebować:
  • Skoki z królika – 4szt.
  • Jajka – 4szt.
  • Płatki owsiane – 3 łyżki
  • Sól i pieprz
  • Oregano
 
  • Woda
  • Pomidory – 6szt.
  • Czosnek
  • Mozzarella żółta – ok. 200g
  • Oregano
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz
 
Smacznego kochani! 😉
 
ania- mojesante.jpg
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł