09.08.2017
|
Kraina smaku
Pyszna i delikatna pasta z groszku - idealna do smarowania chleba, jako dip do warzyw lub sos do tortilli
Alternatywa dla tradycyjnego hummusu, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu oraz delikatna w smaku – pasta z zielonego groszku. Dobra do smarowania chleba, jako sos do tortilli z warzywami i kurczakiem oraz jako dip do warzyw. Przygotujecie ja w 3 minuty, także świetna na awaryjne sytuacje.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.
Do przygotowania pasty z groszku będziecie potrzebować:
-
Groszek – 1 puszka
-
Masło orzechowe (ew. tahini) – 1 łyżka
-
Oliwa – ok. 4-5 łyżek
-
Czosnek granulowany – ¼ łyżeczki
-
Opcjonalnie: kumin rzymski, pasta z papryki, papryka wędzona
-
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę
Na zdjęciu jest pasta w dwóch wersjach: tradycyjna i z dodatkiem łyżeczki pasty paprykowej i kuminu rzymskiego. Zarówno pierwsza jak i druga wersja warta spróbowania.
Smacznego!