09.08.2017
|
Kraina smaku
Pyszna i delikatna pasta z groszku - idealna do smarowania chleba, jako dip do warzyw lub sos do tortilli
![](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/f0/d1/f0d1d951-ce29-4f9c-8723-58074d8d2951/1.jpg__1000x550_q85_crop_subsampling-2.jpg)
Alternatywa dla tradycyjnego hummusu, bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu oraz delikatna w smaku – pasta z zielonego groszku. Dobra do smarowania chleba, jako sos do tortilli z warzywami i kurczakiem oraz jako dip do warzyw. Przygotujecie ja w 3 minuty, także świetna na awaryjne sytuacje.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.
Do przygotowania pasty z groszku będziecie potrzebować:
-
Groszek – 1 puszka
-
Masło orzechowe (ew. tahini) – 1 łyżka
-
Oliwa – ok. 4-5 łyżek
-
Czosnek granulowany – ¼ łyżeczki
-
Opcjonalnie: kumin rzymski, pasta z papryki, papryka wędzona
![2.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/ba/34/ba34f632-a011-42c3-9694-916eb99db7d7/2.jpg__1920x1440_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
-
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką pastę
Na zdjęciu jest pasta w dwóch wersjach: tradycyjna i z dodatkiem łyżeczki pasty paprykowej i kuminu rzymskiego. Zarówno pierwsza jak i druga wersja warta spróbowania.
![3.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/a0/07/a007d1b3-37a6-4933-9bba-dc09384a1bc3/3.jpg__1920x1440_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
![4.jpg](/media/filer_public_thumbnails/filer_public/73/b1/73b16994-2c52-49cd-af9d-33bfbfa05f29/4.jpg__1920x1440_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg)
Smacznego!