Zastanawiacie się co by tu przyrządzić na obiad? Mam dla was propozycję na pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. W pysznym i bardzo aromatycznym sosie.
Będą świetnie smakować z makaronem, gdy polejecie go sosem pomidorowym z pieczenia roladek.
Równie pyszne są z młodymi ziemniaczkami. Ja podałam je również z kapustą młodą pieczoną.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Do przyrządzenia 6szt. roladek będziecie potrzebować:
-
Filet z kurczaka pojedynczy – 3szt.
-
Szpinak – 4 duże garście
-
Ser mozzarella żółty – 6 plastrów
-
Sól i pieprz do smaku
-
Olej do smażenia – ok. 1 łyżki
Składniki na sos:
-
Sok pomidorowy (lub passata) – ½ szklanki
-
Jogurt grecki gęsty – 3 bardzo czubate łyżki
-
Pomidory suszone z oleju – 6 połówek
-
Cebula – ½ sztuki
-
Czosnek – 1 większy ząbek
-
Oregano świeże – 1 garstka listków
-
Bazylia świeża – 1 garstka listków
-
Oliwa z pomidorów – 2 łyżki
-
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie kurczaka
-
Filety kurczaka myjemy i osuszamy
-
Kroimy filety na pół wzdłuż tak aby powstały po dwa filety z pojedynczych
-
Filety rozbijamy tłuczkiem na cienkie i równej grubości kotlety
-
Doprawiamy mięso solą i pieprzem z obu stron
-
Szpinak myjemy i dusimy na patelni aż zwiędnie
-
Na filetach kurczaka układamy ser i szpinak
-
Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby się trzymały w takiej formie
-
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z każdej strony, nie długo, tylko do lekkiego zarumienienia
Przygotowanie sosu:
-
Sok pomidorowy dokładnie mieszamy z jogurtem (polecam to zrobić trzepaczką lub blenderem)
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem
-
Gdy się podsmażą wylewamy na patelnię jogurt z sokiem oraz dodajemy pokrojone kawałki suszonych pomidorów
-
Dodajemy listki oregano i bazylii (bazylię możecie pokroić drobniej) i doprawiamy solą i pieprzem
-
Zagotowujemy i wyłączamy gaz
W naczyniu żaroodpornym układamy roladki i zalewamy je gorącym jeszcze sosem. Na wierzch można ułożyć dodatkowo kawałki mozzarelli.
Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10-12 minut.
Propozycja podania: