Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 19.07.2018  |  Kraina smaku

Roladki z kurczaka z mozzarellą i szpinakiem w bardzo aromatycznym sosie

Anna Nowak

Zastanawiacie się co by tu przyrządzić na obiad? Mam dla was propozycję na pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą. W pysznym i bardzo aromatycznym sosie.
Będą świetnie smakować z makaronem, gdy polejecie go sosem pomidorowym z pieczenia roladek.
Równie pyszne są z młodymi ziemniaczkami. Ja podałam je również z kapustą młodą pieczoną.
 
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
 
Do przyrządzenia 6szt. roladek będziecie potrzebować:
  • Filet z kurczaka pojedynczy – 3szt.
  • Szpinak – 4 duże garście
  • Ser mozzarella żółty – 6 plastrów
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia – ok. 1 łyżki
Składniki na sos:
  • Sok pomidorowy (lub passata) – ½ szklanki
  • Jogurt grecki gęsty – 3 bardzo czubate łyżki
  • Pomidory suszone z oleju – 6 połówek
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek – 1 większy ząbek
  • Oregano świeże – 1 garstka listków
  • Bazylia świeża – 1 garstka listków
  • Oliwa z pomidorów – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie kurczaka
  1. Filety kurczaka myjemy i osuszamy
  2. Kroimy filety na pół wzdłuż tak aby powstały po dwa filety z pojedynczych
  3. Filety rozbijamy tłuczkiem na cienkie i równej grubości kotlety
  4. Doprawiamy mięso solą i pieprzem z obu stron
  5. Szpinak myjemy i dusimy na patelni aż zwiędnie
  6. Na filetach kurczaka układamy ser i szpinak
  7. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, aby się trzymały w takiej formie
  8. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z każdej strony, nie długo, tylko do lekkiego zarumienienia
 
Przygotowanie sosu:
  1. Sok pomidorowy dokładnie mieszamy z jogurtem (polecam to zrobić trzepaczką lub blenderem)
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem
  3. Gdy się podsmażą wylewamy na patelnię jogurt z sokiem oraz dodajemy pokrojone kawałki suszonych pomidorów
  4. Dodajemy listki oregano i bazylii (bazylię możecie pokroić drobniej) i doprawiamy solą i pieprzem
  5. Zagotowujemy i wyłączamy gaz
 
W naczyniu żaroodpornym układamy roladki i zalewamy je gorącym jeszcze sosem. Na wierzch można ułożyć dodatkowo kawałki mozzarelli.
Zapiekamy w 200 stopniach ok. 10-12 minut.
 
 
Propozycja podania:
 
20180506_150512.jpg
 
20180506_150535.jpg
 
20180506_150628.jpg
 
20180506_150635.jpg
 
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł