Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 09.03.2018  |  Kraina smaku

Ryba w sosie ananasowym z razowym kus-kusem

Anna Nowak

Znacie to uczucie, gdy rozpakowujecie w domu zakupy i okazuje się, że nakupiliście tyle owoców, że w życiu Romana tego nie przejecie? Tak, u mnie to standard… Jeszcze taka akcja pojawia się latem (owoce i warzywa😊), gdy wracam z rynku. A potem zastanawiam się jaki pułk wojska tym razem mam wykarmić.
 
Tak było i teraz. 3 szt. pomelo (a w domu były już dwa), jakieś coś nieznanego pochodzenia (lubię takie różności kupować, których smaku nie znam) i do tego ogromniasty ananas. Pomelo, dzięki Bogu, może troszkę poleżeć, ananasem jednak trzeba się zająć praktycznie od razu, bo zaczyna pleśnieć. A jak zaczyna pleśnieć to trzeba go wywalić, a tego bardzo nie lubię robić!
 
Tak sobie rozmyślałam co tu z tym ananasem zrobić, czy po prostu skonsumować, jak natura stworzyła, tylko, że bez skórki 😊, czy może coś innego z niego wyczarować. Padło na to, że zostanie wykorzystany do obiadu.
 
Nie wiem, czy mieliście okazję próbować już krewetek z mango z tego przepisu. Jeśli tak to wiecie, że owoce egzotyczne świetnie nadają się do owoców morza (do delikatnego mięsa jak filet z kurczaka również). A, że miałam w zamrażarce dwa piękne szczupaki, stwierdzałam, że połączę ze sobą te dwa składniki.
 
Do wykonania tego przepisu możecie użyć dowolnej ryby: łososia, pstrąga łososiowego, dorsza. Ewentualnie wykorzystajcie pierś kurczaka, też będzie pysznie.
 
Ryba podana w ten sposób wygada bardzo wykwintnie. Świetnie sprawdzi się na proszonym obędzie lub kolacji we dwoje z lampką schłodzonego białego wina! 😊
 
Nie mogę tego pominąć… wiecie, ile przygotowuje się to danie? Niecałe 10 minut! 10 minut i gotowe! Czy to nie brzmi pięknie? 😊😊
 
Do przygotowania 4 porcji ryby w sosie ananasowym z razowym kus-kusem będziecie potrzebować:
  • Filet z dowolnej ryby (wg mnie najlepiej do tego dania pasowałby łosoś) – ok 400g
  • Olej kokosowy – 2 łyżki
  • Ananas duży (zdecydowanie nie polecam do tego dania ananasa z puszki) – 1szt.
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Imbir – ok. 2cm kawałek
  • Sambal Oelek (sos chili – kupicie w markecie lub sklepie Kuchnie Świata) – 1-2 łyżeczki
  • Przyprawa Garam Masala (też market) – ½ łyżeczki
  • Sok z połówki cytryny lub całej limonki
  • Miód – 1 spora łyżeczka
  • Tahini (opcjonalnie) – 1 spora łyżeczka
  • Sól do smaku
  • Kasza kus-kus (polecam razową, bo jest zdrowsza) – 200g (50g na osobę)
  • Natka pietruszki do posypania (koniecznie!)
 
  1. Najpierw wstawcie czajnik na gaz do zalania kus-kusu. Nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem. Do miski wsypcie odmierzoną ilość, dodajcie odrobinę soli, zalejcie wrzątkiem ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy i przykryjcie pokrywką lub talerzykiem. Po 5 minutach kasza będzie gotowa do jedzenia😊
  2. Na patelni rozgrzejcie olej kokosowy i smażcie kawałki ryby do ścięcia mięsa. Nie długo! Nie chcemy, żeby ryba zrobiła się twarda i gumowa. Ok. 1-2 minuty na jedną stronę wystarczy przy niezbyt grubych kawałkach
  3. Ananasa obierzcie i jedną połowę pokrójcie w kostkę
  4. Drugą połowę ananasa, sos Sambal Oelek, starty na tarce imbir i czosnek, sok z cytryny i przyprawę Garam Masala wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładko
  5. Gotowy sos, kawałki ananasa i rybę przełóżcie do garnka i podgotujcie ok. 2-3 minuty, żeby wszystko było gorące. Uważajcie, żeby wam się ryba nie rozpadła
  6. Po tym czasie macie już gotowy obiad. Jak dobrze wszystko zgracie zajmie wam to nie więcej niż 10 minut. A efekt? Sami zobaczcie:
 
20180220_165030.jpg
 
20180220_165134.jpg
 
20180220_165253.jpg
 
20180220_165416.jpg
 
 
Macie ochotę? 😊
 
Jedna porcja ryby w sosie ananasowym z kaszą kus-kus ma ok. 580kcal
 
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł