Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 08.12.2017  |  Na zdrowie , Kraina smaku

Skorzonera - co dobrego siedzi w tym korzeniu oraz przepis na paprykowo-rozmarynowego kurczaka z ryżem i skorzonerą

Anna Nowak

Skorzonera, inaczej wężymord czarny, to roślina warzywna pochodząca z tej samej rodziny co karczoch czy cykoria.  Jadalną częścią rośliny jest korzeń o białym miąższu, osiągający długość 30cm.

 
 
Skorzonerę należy obierać w rękawiczkach gumowych, aby nie zafarbowała dłoni, a po obraniu należy ją włożyć do wody z cytryną, aby nie zrobiła się ciemna.
 
Smak tego korzenia jest raczej neutralny, delikatny, trochę przypominający smak białych szparagów, dzięki czemu będzie świetnym warzywnym dodatkiem do zup, sosów czy potrawek mięsnych.
 
* Ponieważ nie zrobiłam zdjęć przed gotowaniem, odsyłam was tu (do wujka google), w celu zobaczenia korzenia na surowo, w pełnej krasie 😉
 
 
Co znajdziemy w korzeniu skorzonery
 
Skarbem, który zawiera korzeń skorzonery jest inulina, która:
  • Obniża poziom glukozy we krwi
  • Zmniejsza insulinooporność
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu, zapobiegając rozwojowi miażdżycy
  • Ma bardzo dobry wpływ na trawienie
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Jest prebiotykiem, czyli pomaga w rozwoju dobrej mikroflory jelit
  • Pomaga pozbyć się zaparć
 
Dodatkowo skorzonera jest źródłem:
  • Potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • Magnezu, zmniejszającego pobudliwość nerwowo-mięśniowy oraz osłabienie i nieprawidłowości pracy serca, a także przeciwdziałającego depresji
  • Wapnia, niezbędnego do prawidłowej mineralizacji kości
  • Żelaza, przeciwdziałającego wystąpieniu anemii
  • Fosforu, podobnie jak w przypadku wapnia, pełniącego funkcję budulcową
  • Wit. E
  • Wit. B1 i B2
  • Wit. C
 
Kaloryczność skorzonery to tylko 63kcal/100g, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego, warzywo to daje uczucie sytości na długo.
 
 
Ja skorzonerę w ostatnim daniu wykorzystałam jako dodatek warzywny do potrawki z kurczakiem i ryżem. Jej delikatny smak był świetnym uzupełnieniem tego dania. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
 
Do przyrządzenia dwóch porcji paprykowo-rozmarynowego kurczaka z ryżem i skorzonerą będziecie potrzebować:
  • Ćwiartka z kurczaka – 2szt.
  • Ryż (u mnie długoziarnisty) – 100g
  • Skorzonera – 1/2kg
  • Cebula – 1szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Kindziuk (lub inna dojrzewająca wędlina) – 6 plasterków
  • Pasta paprykowa (opieczona w piekarniku papryka, zblendowana na gładko) – 3 czubate łyżeczki
  • Rozmaryn – 1 gałązka
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Papryka słodka mielona – 1 czubata łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona – 1 łyżeczka
  • Papryka chili mielona – ½ łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku
 
20171202_165509.jpg
 
  1. Kurczaka przekładamy do torebki, w której będziemy go marynować, dodajemy sól i 1 łyżkę oleju, mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę
  2. W garnku z nieprzywierającym dnem, na rozgrzaną łyżkę oleju wkładamy pokrojoną w dowolne kawałki cebulę i kindziuk, gdy się podsmażą, zdejmujemy na talerz
  3. Na bardzo dobrze rozgrzany garnek wykładamy następnie ćwiartki kurczaka i obsmażamy na rumianu kolor z każdej ze stron
  4. Gdy kurczak się podsmaży dodajemy pół szklanki wody, papryki mielone, czosnek i rozmaryn i dusimy pół godziny
  5. Po tym czasie wsypujemy do garnka z kurczakiem ryż, pokrojoną w 2cm kawałki obraną skorzonerę, dodajemy pastę paprykową, cebulę z kindziukiem, pół szklanki wody, solimy do smaku i dusimy kolejne pół godziny (można od czasu do czasu zamieszać), aż ryż będzie ugotowany a mięso miękkie
 
20171202_165547.jpg
 
20171202_165730.jpg
 
 
Jeśli chcesz wykonać dietetyczną wersję tego dania, użyj filetu z kurczaka lub polędwiczkę wieprzową i pomiń wstępne duszenie samego mięsa. Po prostu je podsmaż na dużym gazie, aby pory się pozamykały i mięso było soczyste, a następnie dodaj wszystkie składniki i duś 30 minut.
 
20171202_165815.jpg
 
 
Smacznego!
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł