Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 23.04.2017  |  Kraina smaku

Śledź a'la łosoś

Anna Nowak

Przekąski

Ostatnio miałam ochotę na śledzie. Zazwyczaj robię je po prostu w oleju z cebulka i takie smakują mi najbardziej. Ale tym razem chciałam trochę urozmaicić tą prostą potrawę.
Takie śledzie są bardzo fajną opcją jako przekąska na przyjęciu. Wyglądem przypominają łososia. Ponieważ prezentują się nieprzeciętnie, goście na pewno chętnie po nie sięgną.
Ostatnio miałam ochotę na śledzie. Zazwyczaj robię je po prostu w oleju z cebulka i takie smakują mi najbardziej. Ale tym razem chciałam trochę urozmaicić tą prostą potrawę.
Takie śledzie są bardzo fajną opcją jako przekąska na przyjęciu. Wyglądem przypominają łososia. Ponieważ prezentują się nieprzeciętnie, goście na pewno chętnie po nie sięgną.
 
Co potrzebujemy:
  • Barszczyk czerwony lub trochę soku z buraków (ja trąc buraki na obiad, skorzystałam właśnie z kilku łyżek soku, który wyciekł podczas rozdrabniania, można też wycisnąć sok z surowego buraka w sokowirówce)
  • Pół kilograma matiasów
  • Jedna cebula
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz
 
  1. Śledzie płuczemy, a następnie namaczamy w czystej wodzie przez co najmniej godzinę
  2. Wyjmujemy z wody i kroimy na mniejsze części
  3. Wkładamy do miski pokrojone śledzie i zalewamy barszczem lub wodą z sokiem z buraka. Kolor takiej wody musi być dosyć intensywny, ciemno-różowy
  4. Wstawiamy zalane śledzie na noc do lodówki
  5. Następnego dnia kroimy cebule w piórka
  6. Śledzie osuszamy na ręczniku papierowym
  7. W słoiku czy na salaterce układamy na przemian śledzie posypane pieprzem i cebulę
  8. Zalewamy olejem
  9. Można jeszcze odstawić na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się połączyły
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł