Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 13.09.2017  |  Na zdrowie , Kraina smaku

Śliwki zamknięte w słoikach…

Anna Nowak

Śliwki – niedocenione jeszcze do końca owoce, mające tak wiele cennych właściwości.
 
Zawierają szereg witamin i składników mineralnych, jak:
  • Wit. C
  • Wit. A
  • Wit. K
  • Wit. E
  • Wit. B6
  • Potas
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Polifenole
dzięki czemu pozytywnie działają na układ nerwowy, przeciwdziałają miażdżycy i chronią przed przedwczesnym starzeniem się organizmu.
Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, co czyni je owocem pomocnym w profilaktyce raka jelita grubego.
 
Wszystkie śliwki mają podobną kaloryczność: ok. 46kcal w 100g. Wiadomo, że sam fakt, że są owocami sprawia, że nie powinniśmy jeść ich kilogramami, ale 3-4 sztuki dziennie pozwolą korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
A co poza sezonem? Przecież sezon na śliwki jest stosunkowo krótki.
 
Na czas poza sezonem śliwkowym proponuję wam przygotować Śliwki Zamknięte W Słoiku.
Dżem? Powidła? Nie i jeszcze raz nie. T śliwki, których składnikiem są:
ŚLIWKI! I tylko to!
Dodatkowo – nie trzeba ich pasteryzować. Czyli ideał!!! 😊
 
Jak je zrobić:
  • Śliwki myjemy - dowolną ilość
  • Wyjmujemy pestkę i kroimy w dowolne kawałki (u mnie półksiężyce, czyli ósemki)
  • Śliwki wrzucamy do gara z grubym dnem (takiego w którym nam się nie przypalą)
21744788_1810274818999788_2113282712_o.jpg
  • Gotujemy tyle ile trzeba, czyli do momentu aż będą pływać w gęstym sosie, pachnąc na całe mieszkanie, nie rozmyślając się przy tym za bardzo
  • Śliwki na początku mieszamy często, żeby nie przypaliły się. Jak już puszczą trochę soku – co parę minut
  • Gorące śliwki przekładamy do dokładne umytych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem w stosunkowo ciepłym miejscu do ostygnięcia
  • ….
  • Zimą cieszymy się ich cudownym, podrasowanym smakiem – gotowanie śliwek sprawia, że stają się dużo słodsze niż w surowej postaci
21733667_2180265678666362_855080355_o.jpg
 
21729683_2180266065332990_1028557933_o.jpg
 
Do czego wykorzystać te wspaniałe i pyszne śliwki? Można zjeść je prosto ze słoika jako przekąska (oczywiście z dodatkiem tłuszczowym lub białkowym 😉), można je wykorzystać do ciasta lub do owoców pod kruszonką. Są po prostu pyszne! Bardzo wam polecam!
Idźcie do sklepu, póki jeszcze czas, zmotywujcie męża do pomocy i zamykajcie te wspaniałości w słoiczkach, żeby móc się nimi cieszyć okrągły rok! 😊
 
21744973_2180265998666330_1665411357_o.jpg
 
20170912_172101.jpg
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł