Śliwki – niedocenione jeszcze do końca owoce, mające tak wiele cennych właściwości.
Zawierają szereg witamin i składników mineralnych, jak:
-
Wit. C
-
Wit. A
-
Wit. K
-
Wit. E
-
Wit. B6
-
Potas
-
Wapń
-
Żelazo
-
Magnez
-
Fosfor
-
Polifenole
dzięki czemu pozytywnie działają na układ nerwowy, przeciwdziałają miażdżycy i chronią przed przedwczesnym starzeniem się organizmu.
Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, co czyni je owocem pomocnym w profilaktyce raka jelita grubego.
Wszystkie śliwki mają podobną kaloryczność: ok. 46kcal w 100g. Wiadomo, że sam fakt, że są owocami sprawia, że nie powinniśmy jeść ich kilogramami, ale 3-4 sztuki dziennie pozwolą korzystać z ich dobroczynnych właściwości.
A co poza sezonem? Przecież sezon na śliwki jest stosunkowo krótki.
Na czas poza sezonem śliwkowym proponuję wam przygotować Śliwki Zamknięte W Słoiku.
Dżem? Powidła? Nie i jeszcze raz nie. T śliwki, których składnikiem są:
ŚLIWKI! I tylko to!
Dodatkowo – nie trzeba ich pasteryzować. Czyli ideał!!! 😊
Jak je zrobić:
-
Śliwki myjemy - dowolną ilość
-
Wyjmujemy pestkę i kroimy w dowolne kawałki (u mnie półksiężyce, czyli ósemki)
-
Śliwki wrzucamy do gara z grubym dnem (takiego w którym nam się nie przypalą)
-
Gotujemy tyle ile trzeba, czyli do momentu aż będą pływać w gęstym sosie, pachnąc na całe mieszkanie, nie rozmyślając się przy tym za bardzo
-
Śliwki na początku mieszamy często, żeby nie przypaliły się. Jak już puszczą trochę soku – co parę minut
-
Gorące śliwki przekładamy do dokładne umytych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem w stosunkowo ciepłym miejscu do ostygnięcia
-
….
-
Zimą cieszymy się ich cudownym, podrasowanym smakiem – gotowanie śliwek sprawia, że stają się dużo słodsze niż w surowej postaci
Do czego wykorzystać te wspaniałe i pyszne śliwki? Można zjeść je prosto ze słoika jako przekąska (oczywiście z dodatkiem tłuszczowym lub białkowym 😉), można je wykorzystać do ciasta lub do owoców pod kruszonką. Są po prostu pyszne! Bardzo wam polecam!
Idźcie do sklepu, póki jeszcze czas, zmotywujcie męża do pomocy i zamykajcie te wspaniałości w słoiczkach, żeby móc się nimi cieszyć okrągły rok! 😊