13.08.2018
|
Kraina smaku
Stop marnowaniu żywności! - przepis na pasztet z cukinii i mięsa z gotowania rosołu z kaszą kukurydzianą
Kochani, kolejny pyszny pasztet, trochę recyklingowy, ponieważ wykorzystujący mięso z rosołu.
Wiem, że wiele osób takiego gotowanego mięsa nie lubi i wiele, o zgrozo, owe mięso wyrzuca
Jestem wielkim przeciwnikiem marnowania żywności, dlatego apeluję do was, spróbujcie pasztetu z tego przepisu. Po pierwsze nie czuć jakie mięso jest do niego użyte, po drugie zawiera mnóstwo warzyw także jest bardzo zdrowy a po trzecie jest zbilansowany, bo zawiera zarówno białko, tłuszcze i węglowodany także można jeść go solo 😊
I jak, spróbujecie? 😊
Do produkcji 3 foremek (tak, tak, ja dla pułku wojska robię…) będziecie potrzebować:
-
Mięso gotowane bez kości – 800g
-
Rosół – ¾ szklanki
-
Cukinia – 3kg (po wyjęciu pestek ok. 2kg)
-
Cebula – 2szt.
-
Czosnek – 6 ząbków
-
Natka pietruszki – 1 pęczek
-
Lubczyk – 1 pęczek (takiej wielkości jak pęczek pietruszki)
-
Bazylia – garść liści
-
Jajka – 6szt.
-
Kasza kukurydziana surowa – 1 szklanka
-
Olej – ¾ szklanki
-
Kurkuma – 1 łyżeczka
-
Sos sojowy jasny – 4 łyżki
-
Sól i pieprz do smaku
-
Płatki owsiane 3 czubate łyżki
-
Mięso mielimy w maszynce
-
Z cukinii usuwamy pestki i gąbczasty środek; trzemy na grubych oczkach, solimy i mieszamy; odkładamy na 15-20 minut
-
Gdy cukinia puści sok, odsączamy ją (można wyciskać w rękach)
-
Zioła drobno siekamy
-
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy
-
Foremki w których będziemy piec pasztety smarujemy olejem i do każdej wsypujemy czubatą łyżkę płatków owsianych i rozprowadzamy po dnie foremki
-
Foremki napełniamy farszem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70-80 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni
Pasztet świetnie smakuje na zimno i na gorąco.
Smacznego!