Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 13.08.2018  |  Kraina smaku

Stop marnowaniu żywności! - przepis na pasztet z cukinii i mięsa z gotowania rosołu z kaszą kukurydzianą

Anna Nowak

Kochani, kolejny pyszny pasztet, trochę recyklingowy, ponieważ wykorzystujący mięso z rosołu.

 
Wiem, że wiele osób takiego gotowanego mięsa nie lubi i wiele, o zgrozo, owe mięso wyrzuca Płacząca twarz bez wypełnienia
Jestem wielkim przeciwnikiem marnowania żywności, dlatego apeluję do was, spróbujcie pasztetu z tego przepisu. Po pierwsze nie czuć jakie mięso jest do niego użyte, po drugie zawiera mnóstwo warzyw także jest bardzo zdrowy a po trzecie jest zbilansowany, bo zawiera zarówno białko, tłuszcze i węglowodany także można jeść go solo 😊
I jak, spróbujecie? 😊
 
Do produkcji 3 foremek (tak, tak, ja dla pułku wojska robię…) będziecie potrzebować:
  • Mięso gotowane bez kości – 800g
  • Rosół – ¾ szklanki
  • Cukinia – 3kg (po wyjęciu pestek ok. 2kg)
  • Cebula – 2szt.
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Lubczyk – 1 pęczek (takiej wielkości jak pęczek pietruszki)
  • Bazylia – garść liści
  • Jajka – 6szt.
  • Kasza kukurydziana surowa – 1 szklanka
  • Olej – ¾ szklanki
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy jasny – 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Płatki owsiane 3 czubate łyżki
 
20180720_192925.jpg
 
  1. Mięso mielimy w maszynce
  2. Z cukinii usuwamy pestki i gąbczasty środek; trzemy na grubych oczkach, solimy i mieszamy; odkładamy na 15-20 minut
  3. Gdy cukinia puści sok, odsączamy ją (można wyciskać w rękach)
  4. Zioła drobno siekamy
  5. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy
  6. Foremki w których będziemy piec pasztety smarujemy olejem i do każdej wsypujemy czubatą łyżkę płatków owsianych i rozprowadzamy po dnie foremki
  7. Foremki napełniamy farszem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 70-80 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni
 
Pasztet świetnie smakuje na zimno i na gorąco.
 
Smacznego!
 
ania- mojesante.jpg
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł