12.03.2018
|
Kraina smaku
Święta w innym wydaniu - szaszłyki z białej kiełbasy z ziemniakami z kapustą
Na wstępie napiszę od razu, że nie zamierzam zmieniać standardowego menu Świąt Wielkanocnych😊 Tytułowe „…w innym wydaniu” odnosi się do sposobu podania potrawy, nie do samych składników.
A jak wszyscy doskonale wiemy, w trakcie Świąt Wielkiej Nocy standardem jest oczywiście żurek, biała kiełbasa i jajka.
Moja dzisiejsza propozycja odnosi się do białej kiełbasy. Początkowo myślałam o podaniu przepisu na kiełbasę zapiekaną w kapuście kiszonej (jeśli chcecie taki przepis również podam 😊), ale ostatecznie stwierdziłam, że szaszłyki z białej kiełbasy są bardziej nieprzeciętne 😊
Oczywiście danie, które wam proponuje jest banalne w wykonaniu (jak wszystkie na tym blogu😊), także żadnych specjalnych umiejętności ani dużej ilości czasu nie będziecie potrzebować.
Do produkcji tego, nie powiem – ładnego w wyglądzie dania, będziecie potrzebować:
-
Kiełbasa biała – dowolna ilość
-
Ziemniaki – 1kg
-
Kapusta kiszona – ½ kg
-
Cebula – 2szt.
-
Olej – 3 łyżki
-
Ziele angielskie – 3szt.
-
Liść laurowy – 2szt.
-
Sól i pieprz do smaku
Oprócz tego będziecie potrzebować patyków do szaszłyków.
-
Kiełbasę sparz w gorącej, prawie wrzącej wodzie, ok. 10-15 minut (wodę z parzenia kiełbasy wykorzystaj na zrobienie żurku)
-
Ugotuj ziemniaki
-
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i pokrój drobniej
-
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoto na oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gdy cebula się podsmaży wyrzuć przyprawy
-
Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę i podsmaż, żeby się trochę zarumieniła
-
Podlej kapustę połową szklanki wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości (u mnie to zajęło 45 minut i w międzyczasie dodałam jeszcze pół szklanki wody, bo się wygotowała)
-
Gdy ziemniaki się ugotują, utłucz je na puree, dodaj miękką kapustę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem
-
Kiełbasę pokrój w 1cm plasterki i nabij na patyki do szaszłyków; smaż na patelni grillowej lub zwykłej do zarumienienia bez dodatku tłuszczu
-
Szaszłyki z kiełbasy podawaj z ziemniakami z kapustą na liściach rukoli
*Do ziemniaków z kapustą możesz dodać przesmażony boczek. Jeśli nie chcesz dodawać jednak mięsa a zależy ci na smaku umami, dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego lub przesmaż cebulę z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem dwóch gwiazdek anyżu.
Smacznego!