Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 12.03.2018  |  Kraina smaku

Święta w innym wydaniu - szaszłyki z białej kiełbasy z ziemniakami z kapustą

Anna Nowak

Na wstępie napiszę od razu, że nie zamierzam zmieniać standardowego menu Świąt Wielkanocnych😊 Tytułowe „…w innym wydaniu” odnosi się do sposobu podania potrawy, nie do samych składników.
 
A jak wszyscy doskonale wiemy, w trakcie Świąt Wielkiej Nocy standardem jest oczywiście żurek, biała kiełbasa i jajka.
 
Moja dzisiejsza propozycja odnosi się do białej kiełbasy. Początkowo myślałam o podaniu przepisu na kiełbasę zapiekaną w kapuście kiszonej (jeśli chcecie taki przepis również podam 😊), ale ostatecznie stwierdziłam, że szaszłyki z białej kiełbasy są bardziej nieprzeciętne 😊
 
Oczywiście danie, które wam proponuje jest banalne w wykonaniu (jak wszystkie na tym blogu😊), także żadnych specjalnych umiejętności ani dużej ilości czasu nie będziecie potrzebować.
 
 
Do produkcji tego, nie powiem – ładnego w wyglądzie dania, będziecie potrzebować:
  • Kiełbasa biała – dowolna ilość
 
  • Ziemniaki – 1kg
  • Kapusta kiszona – ½ kg
  • Cebula – 2szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Ziele angielskie – 3szt.
  • Liść laurowy – 2szt.
  • Sól i pieprz do smaku
 
Oprócz tego będziecie potrzebować patyków do szaszłyków.
 
  1. Kiełbasę sparz w gorącej, prawie wrzącej wodzie, ok. 10-15 minut (wodę z parzenia kiełbasy wykorzystaj na zrobienie żurku)
  2. Ugotuj ziemniaki
  3. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i pokrój drobniej
  4. Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoto na oleju z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gdy cebula się podsmaży wyrzuć przyprawy
  5. Do podsmażonej cebuli dodaj kapustę i podsmaż, żeby się trochę zarumieniła
  6. Podlej kapustę połową szklanki wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości (u mnie to zajęło 45 minut i w międzyczasie dodałam jeszcze pół szklanki wody, bo się wygotowała)
  7. Gdy ziemniaki się ugotują, utłucz je na puree, dodaj miękką kapustę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem
  8. Kiełbasę pokrój w 1cm plasterki i nabij na patyki do szaszłyków; smaż na patelni grillowej lub zwykłej do zarumienienia bez dodatku tłuszczu
  9. Szaszłyki z kiełbasy podawaj z ziemniakami z kapustą na liściach rukoli
 
20180307_162249.jpg
 
20180307_162447.jpg
 
20180307_162500.jpg
 
20180307_162620.jpg
 
*Do ziemniaków z kapustą możesz dodać przesmażony boczek. Jeśli nie chcesz dodawać jednak mięsa a zależy ci na smaku umami, dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego lub przesmaż cebulę z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem dwóch gwiazdek anyżu.
 
Smacznego!
 
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł