Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 04.01.2018  |  Kraina smaku

Wegetariański pasztet z pieczonych warzyw i kaszy

Anna Nowak

Nie wiecie, z czego stworzyć kanapkę? Ciągłe jedzenie wędliny już się wam znudziło? Tu pasztet sprawdzi się idealnie!
 
Dzisiaj zaproponuję wam pasztet wegetariański z dwóch rodzajów kasz i z pieczonymi warzywami. Danie jest lekkie, bardzo smaczne i bardzo aromatyczne.
 
Pieczone warzywa mają zupełnie inny, bardzo głęboki smak i przenoszą go do pasztetu. Dzięki pieczeniu warzyw powstaje nowy wymiar smaku. Jeśli nie jesteście zwolennikami brukselki (wiem, że sporo osób niestety za nią nie przepada), dajcie jej szansę w tej wersji. Zobaczycie jak duża jest różnica.
 
Taki pasztet świetnie sprawdzi się na zimno jak i na gorąco. Spokojnie poleży kilka dni w lodówce, także zróbcie od razu większa blachę.
 
Do przyrządzeniu dużej keksówki pasztetu będziecie potrzebować:
  • Kasza gryczana biała – 2/3 szklanki (ilość przed ugotowaniem)
  • Kasza kukurydziana – 2/3 szklanki (ilość przed ugotowaniem)
  • Brukselka (ew. kapusta włoska lub kapusta biała) – 1/2kg
  • Cebula – 1szt.
  • Por (biała część) – 1szt.
  • Marchew – 3szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Olej rzepakowy – ½ szklanki + 4 łyżki
  • Jajko – 3szt.
  • Natka pietruszki – 1 pęczek
  • Tymianek suszony – 3 łyżeczki
  • Kurkuma – 1 łyżeczka
  • Sos sojowy – 3 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
 
20171212_162724.jpg
 
20171212_162813.jpg
 
  1. Kaszę gotujemy tym sposobem
  2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
  3. Pokrojone warzywa (oprócz czosnku i natki pietruszki) polewamy czterema łyżkami oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy; przekładamy na blachę do pieczenia
  4. Warzywa pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia (warzywa mają być ładnie zarumienione, zwłaszcza brukselka, ale niespalone), ok. 15-25 minut
  5. Upieczone warzywa, kaszę, czosnek i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  6. Zmielone składniki dokładnie mieszamy z solą, pieprzem, tymiankiem, kurkumą, sosem sojowym i żółtkami jaj
  7. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy ubite na sztywno białka jaj i delikatnie mieszamy do połączenia składników
  8. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
  9. Pasztet pieczemy ok. 1 godziny
20171212_162123.jpg
 
Bardzo namawiam was do pieczenia tego typu pasztetów. Do ich produkcji możecie użyć resztek z lodówki (resztki warzyw, mięso, które zostało z rosołu – w wersji niewegetariańskiej, zioła, które już owiędły), ale tez możecie przemycić wiele zdrowych produktów. Także, jeśli macie w domu wroga np. kasz lub warzyw, zróbcie pasztet! Po odpowiednim doprawieniu i dobraniu składników, przemycone produkty nie będą wyczuwalne.
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł