Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 26.09.2017  |  Kraina smaku

Zalewajka z grzybami i pysznym puree ziemniaczanym

Anna Nowak

Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem (źródło ).
U mnie dzisiaj będzie troszkę inaczej, ponieważ zamiast pokrojonych w kostkę ziemniaków (teraz już zalewajkę gotuje się raczej z ziemniakami razem, nie osobno) użyjemy pysznego puree ziemniaczanego.
 
Sezon na grzyby w pełni. W lasach całe pielgrzymki ludzi. I każdy coś zbiera! Trzeba te grzybki jakoś wykorzystać. Ja miałam po udanym grzybobraniu borowiki, podgrzybki, zajączki, maślaki i po jednej sztuce – koźlarka i opieńkę. Zupa z użyciem wielu gatunków grzybów jest bardzo dobra, ale jeśli wolicie tylko jedną odmianę, jak najbardziej możecie ją wykorzystać.
 
Najpierw podam wam przepis na puree ziemniaczane. Jest niesamowite, kremowe, delikatne i przepyszne! Nie mylcie go, broń Boże, z tłuczonymi ziemniakami! To zupełnie coś innego.
 
 
Do przygotowania puree będziecie potrzebować (proporcje można powielać bądź zredukować o połowę):
  • Ziemniaki – ok. 1 kg
  • Masło – 1 łyżka
  • Mleko ciepłe (nawet gorące) – pół szklanki
  • Cebulka prażona (można też użyć skwarków z boczku i cebulki) – 1-2 czubate łyżki
  • Sól do smaku
 
  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości
  2. Po ugotowaniu odcedzamy zostawiając ok. pół szklanki wody z gotowania
  3. Do ziemniaków dodajemy gorące mleko i masło, tłuczemy tłuczkiem (bardzo dokładnie! Najlepiej niech zrobi to mąż) na gładkie puree
  4. Do powstałej dodajemy masy cebulkę prażoną lub skwarki, solimy do smaku i mieszamy
  5. W razie potrzeby można dodać więcej mleka, żeby konsystencja puree była gładka i aksamitna
 
Takiego puree nie powstydzicie się na żadnym proszonym obiedzie, gwarantuję! 😊
 
Teraz przejdźmy do królowej dzisiejszego przepisu, mianowicie zalewajki. Tu proporcje będziecie musieli ustalać według uznania. Jedni lubią z większą ilością grzybów inny z większą ilością boczku. To kwestia smaku. Ja wam podam przepis na swoją wersję zalewajki a wy modernizujcie go według własnego upodobania😊
 
 
Do przyrządzenia gara zalewajki będziecie potrzebować:
  • Żurek bądź barszcz (jeśli wolicie łagodniejsze smaki) – 1 butelka
  • Grzyby świeże – ok.1-1,5kg
  • Cebula – 2szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Boczek wędzony – 200g
  • Śmietana – 2 łyżki
  • Majeranek – 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej – ok. 3-4 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
20170925_163858.jpg
  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy
  2. Kroimy je na mniejsze kawałki, ale nie za małe
  3. Cebulę i boczek kroimy w kostkę
  4. Rozgrzewamy patelnię i smażymy boczek, aż się wytopi
  5. Dokładamy do niego cebulkę i podsmażamy do lekkiego zarumienienia (jeśli boczek jest chudy, dajcie łyżkę oleju, żeby cebula się nie przypaliła)
  6. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i masła, smażymy pierwszą połowę grzybów, tak ok. 4-5 minut, mieszając kilka razy
  7. Następnie smażymy pozostałą część grzybów na oleju i maśle które zostały
  8. Podsmażone grzyby z boczkiem i cebulą (jaki zapach!!!) przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę i zalewamy wodą. Ja wlałam tak ok. 4-5 cm ponad grzyby
  9. Zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut
  10. Do zupy dodajemy połowę żurku a w drugiej połowie rozprowadzamy dokładnie śmietanę (wlewamy ją do butelki z żurkiem i dokładnie mieszamy)
  11. Dodajemy resztę żuru ze śmietaną do zupy
  12. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i sól do smaku
  13. Gotujemy jeszcze 5 minut
  14. Zalewajkę podajemy z puree ziemniaczanym
20170925_163942.jpg
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł