04.05.2018
|
Kraina smaku
Zdrowsza wersja pizzy! – przepis na spód i pyszny sos pomidorowy oraz 3 propozycje podania pizzy
Pizza, któż jej nie lubi? Ja to już chyba uzależniona jestem… 😊
Ale taka, robiona w domu ze sprawdzonych składników w kontrolowanej ilości to naprawdę świetna opcja obiadowa!
Dzisiaj mam dla was przepis na spód pizzy w zdrowszej wersji oraz 3 propozycje jej podania.
Spód do pizzy z mąką pełnoziarnistą – przepis na 3 pizze o średnicy ok. 30cm
-
Mąka pszenna – 300g
-
Mąka pełnoziarnista – 200g
-
Drożdże świeże – 50g
-
Ciepła woda – 400ml
-
Oliwa – 2 łyżki
-
Sól – 2 łyżeczki
-
Cukier – 1 łyżeczka
-
Oregano – 2 łyżeczki
-
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszając
-
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto
-
Odstawiamy do wyrośnięcia
-
Można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce
Sos pomidorowy do pizzy z ziołami
-
Koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
-
Woda
-
Oregano – 2 łyżeczki
-
Bazylia – 1 łyżeczka
-
Czosnek w proszku – ½ łyżeczki
-
Sól do smaku
-
Cukier – 1 łyżeczka
-
Koncentrat pomidorowy wraz z przyprawami i cukrem przekładamy do małego garnka (do słoika po koncentracie wlewamy parę łyżek wody i opłukujemy z resztek koncentratu – wlewamy do garnka)
-
Sos podgrzewamy mieszając i dodając wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
-
Gotujemy ok. 2 minuty
Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
-
Surowy spód do pizzy smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego
-
Posypujemy 1 łyżeczką oregano
-
Na spodzie układamy połówki pomidorków koktajlowych, skórką do dołu (ok. 7-10 pomidorków)
-
Na pizzę układamy dokładnie odsączony i pokrojony w plastry ser mozzarella (kulkę)
-
Całość posypujemy jeszcze 1 łyżeczką oregano
-
Pizzę wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła
Pizza z szynką i pieczarkami
-
Posmarowany sosem spód do pizzy i obsypany 1 łyżeczką oregano posypujemy startym żółtym serem mozzarella
-
Na ser układamy plastry szynki
-
Szynkę posypujemy obficie pokrojonymi w plasterki pieczarkami (pieczarek nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze umyć).
-
Pizzę wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła
Pizza z kiełbasą, cebulą, papryką i kukurydzą
-
Posmarowany sosem spód do pizzy i obsypany 1 łyżeczką oregano posypujemy startym żółtym serem mozzarella
-
Na spód układamy kawałki kiełbasy, pokrojoną paprykę i cebulę oraz kukurydzę z puszki.
-
Całość posypujemy szczypiorkiem
-
Pizzę wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła