Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 04.05.2018  |  Kraina smaku

Zdrowsza wersja pizzy! – przepis na spód i pyszny sos pomidorowy oraz 3 propozycje podania pizzy

Anna Nowak

Pizza, któż jej nie lubi? Ja to już chyba uzależniona jestem… 😊
 
Ale taka, robiona w domu ze sprawdzonych składników w kontrolowanej ilości to naprawdę świetna opcja obiadowa!
Dzisiaj mam dla was przepis na spód pizzy w zdrowszej wersji oraz 3 propozycje jej podania.
 
Spód do pizzy z mąką pełnoziarnistą – przepis na 3 pizze o średnicy ok. 30cm
  • Mąka pszenna – 300g
  • Mąka pełnoziarnista – 200g
  • Drożdże świeże – 50g
  • Ciepła woda – 400ml
  • Oliwa – 2 łyżki
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Oregano – 2 łyżeczki
20180413_155423.jpg
 
  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszając
  2. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto
  3. Odstawiamy do wyrośnięcia
  4. Można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce
 
Sos pomidorowy do pizzy z ziołami
  • Koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
  • Woda
  • Oregano – 2 łyżeczki
  • Bazylia – 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku – ½ łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Cukier – 1 łyżeczka
  1. Koncentrat pomidorowy wraz z przyprawami i cukrem przekładamy do małego garnka (do słoika po koncentracie wlewamy parę łyżek wody i opłukujemy z resztek koncentratu – wlewamy do garnka)
  2. Sos podgrzewamy mieszając i dodając wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję
  3. Gotujemy ok. 2 minuty
 
Pizza z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
  1. Surowy spód do pizzy smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego
  2. Posypujemy 1 łyżeczką oregano
  3. Na spodzie układamy połówki pomidorków koktajlowych, skórką do dołu (ok. 7-10 pomidorków)
  4. Na pizzę układamy dokładnie odsączony i pokrojony w plastry ser mozzarella (kulkę)
  5. Całość posypujemy jeszcze 1 łyżeczką oregano
  6. Pizzę wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła
1.2.jpg
 
1.3.jpg
 
 
Pizza z szynką i pieczarkami
  1. Posmarowany sosem spód do pizzy i obsypany 1 łyżeczką oregano posypujemy startym żółtym serem mozzarella
  2. Na ser układamy plastry szynki
  3. Szynkę posypujemy obficie pokrojonymi w plasterki pieczarkami (pieczarek nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze umyć).
  4. Pizzę wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła
2.2.jpg
 
 
Pizza z kiełbasą, cebulą, papryką i kukurydzą
  1. Posmarowany sosem spód do pizzy i obsypany 1 łyżeczką oregano posypujemy startym żółtym serem mozzarella
  2. Na spód układamy kawałki kiełbasy, pokrojoną paprykę i cebulę oraz kukurydzę z puszki.
  3. Całość posypujemy szczypiorkiem
  4. Pizzę wkładamy do nagrzanego do maksimum piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła
 
3.jpg
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł